ГоловнаСвіт

США звинуватили Іран у нападі на танкери в Оманській затоці

Питання про напади на нафтові танкери обговорюється на закритому засіданні Ради Безпеки ООН.

США звинуватили Іран у нападі на танкери в Оманській затоці
Майк Помпео
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Майк Помпео  заявив, що адміністрація Сполучених Штатів має всі підстави стверджувати, що за нападом на танкери в Оманській затоці стоїть іранська сторона.

Про це повідомляє Голос Америки.

За оцінкою уряду Сполучених Штатів, Ісламська Республіка Іран відповідальна за атаки, які відбулися сьогодні в Оманській затоці... Ця оцінка ґрунтується на розвідувальних даних, (типі) використаної зброї, рівні підготовки, який необхідний для проведення такої операції, недавніх схожих іранських нападах на судна і на тому факті, що жодне з угруповань, що діє в цьому районі, не володіє ресурсами і навичками для проведення такої складної операції", - сказав Майк Помпео, виступаючи перед журналістами в Держдепартаменті.

Сполучені Штати вже порушили питання про напади на нафтові танкери в Оманській затоці під час закритого засідання Ради Безпеки ООН у четвер, повідомляють дипломати.

"Це неприйнятно, щоб будь-яка сторона атакувала комерційні судна, а сьогоднішні напади на кораблі в Оманській затоці викликають серйозне занепокоєння", - заявив в.о. постійного представника США при ООН Джонатан Коен  під час засідання, присвяченого співпраці між ООН і Лігою арабських держав.

Нагадаємо, у четвер, 13 червня, два нафтові танкери постраждали в результаті нападу в Оманській затоці. За словами норвезької влади, надійшли повідомлення про три вибухи на норвезькому танкері Front Altair. Раніше атаки зазнало сінгапурське судно Kokuka Courageous.

Ціни на нафту після того, як стало відомо про випадок в Оманській затоці, виросли на 4%.

Напад стався через місяць після того, як в Оманській затоці були атаковані чотири танкери з нафтою, призначеною для експорту в США. За висновками експертів, вони були підірвані мінами. Вибухові пристрої встановили бойові водолази неназваної іноземної держави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram