ГоловнаСвіт

Євросоюз вводить правила використання дронів

Правила набудуть чинності протягом 20 днів, однак на практиці їх почнуть застосовувати тільки через рік.

Євросоюз вводить правила використання дронів
Фото: Hi-Tech Mail.Ru

Європейське агентство авіаційної безпеки (EASA) у вівторок опублікувало прийняті правила використання безпілотних літальних апаратів, передає DW.

"Європа стане першим регіоном у світі, який має повний набір правил, що дозволяють безпечну, захищену і стабільну діяльність дронів і для комерції, і для приватного користування. Загальні правила допоможуть стимулювати інвестиції, інновації та зростання в цьому перспективному секторі", - заявив виконавчий директор EASA Патрік Кі.

Правила необхідні для захисту громадян ЄС і одночасно забезпечать вільний обіг безпілотників і рівні умови їх використання, зазначають у відомстві.

Європейські правила містять технічні та експлуатаційні вимоги до дронів. Згідно з ними, починаючи з червня 2020 року оператори безпілотних літаків повинні зареєструватися в країні ЄС, де вони проживають або мають основну роботу. Кожен безпілотник також підпадає під реєстрацію, що дозволить його відстежувати в разі потреби. Це допоможе запобігти подіям на кшталт тих, що відбулися 2018 року в аеропортах Гатвік і Гітроу, коли дрони залетіли на їхні території і це спричинило тимчасову зупинку всіх рейсів і закриття аеропортів.

Прийняті EASA правила замінять наявні нормативні приписи в окремих країнах-членах ЄС. Офіційно вони набудуть чинності протягом наступних 20 днів. Однак на практиці їх почнуть застосовувати тільки через рік, щоб дати країнам ЄС час для впровадження.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram