ГоловнаСвіт

На саміті G20 спрогнозували нову світову економічну кризу

Торгова війна між Китаєм і США сповільнює зростання світової економіки.

На саміті G20 спрогнозували нову світову економічну кризу
Встреча министров финансов и глав центробанков G20 на саммите в Японии, 8 июня 2019
Фото: EPA/UPG

Однією з головних тем дискусій на саміті "Великої двадцятки" (G20) став вплив тарифного конфлікту між Китаєм і Сполученими Штатами Америки на розвиток світової торгівлі. Про це в неділю, 9 червня, пише Немецкая волна.

У саміті, який проходить в місті Фукуока на південному заході Японії, беруть участь міністри фінансів і глави центробанків країн-членів G20.

"Сьогодні через торгові конфлікти такого типу існує реальна загроза, що уповільнення зростання світової економіки виллється в глобальну економічну кризу", - заявив міністр фінансів Франції Брюно Ле Мер.

Того ж дня глава Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард в інтерв'ю газеті "Nikkei" назвала торговий конфлікт між Пекіном і Вашингтоном найбільшою перешкодою на шляху розвитку світової економіки.

Іншу думку висловив міністр фінансів США Стівен Мнучін, назвавши підвищені митні збори, введені США на товари з КНР, "економічним шансом" для багатьох інших країн.

"Тут будуть переможці і переможені", - висловився Мнучін. На його думку, якщо Пекіну і Вашингтону вдасться домовитися, "це буде мати дуже позитивні наслідки" для США, для Китаю, для Європи і всього іншого світу.

За словами Мнучіна, торгова війна з Китаєм ніяк не відбивається на кон'юнктурі внутрішнього ринку США, оскільки американський уряд захищає споживачів від впливу підвищених мит.

США і Китай є сьогодні двома найбільшими економіками світу. Торговий конфлікт між ними загострився в травні 2019 року, коли після невдалих переговорів президент США Дональд Трамп пригрозив підняти мита на товари з КНР до 25 відсотків.

Надії на врегулювання цього спору тепер пов'язані із зустріччю Трампа з китайським лідером Сі Цзіньпіном, яка повинна відбутися в японській Осаці в кінці червня 2019 року.

У 2018 році обсяг експорту китайських товарів у США становив 478 млрд доларів, імпорт американської продукції в Китай - 155 млрд доларів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram