ГоловнаСвіт

Конституційний суд Молдови тимчасово відсторонив Додона

Повноваження президента передали екс-прем'єру Павлу Філіпу.

Конституційний суд Молдови тимчасово відсторонив Додона
Игорь Додон
Фото: EPA/UPG

Конституційний суд Молдови, який вважається підконтрольним мільярдерові Володимиру Плахотнюку, 9 червня відсторонив президента Ігоря Додона і передав його повноваження екс-прем'єру Павлу Філіпу з команди Плахотнюка.

Як пише молдавське видання NewsMaker, рішення прийняли через те, що Додон не розпустив парламент.

"Павло Філіп звернеться до Конституційного суду, щоб визначити обставини, що виправдовують розпуск парламенту Х скликання", - йдеться в рішенні.

Крім того, судді КС наголосили, що рішення є остаточним і оскарженню не підлягає.

За годину до відсторонення Додон написав на своїй сторінці в Facebook: "Демпартія не збирається мирно передавати владу законній парламентській більшості і законному уряду. І це незважаючи на те, що вчорашні процеси в парламенті і новий сформований уряд зустріли підтримку переважної більшості громадян і були визнані нашими зовнішніми партнерами з Заходу і Сходу".

Він повідомив, що звернеться до міжнародного співтовариства із закликом стати посередником в процесі мирної передачі влади, а також закликав народ Молдови виходити на мирні протести.

Нагадаємо, 7 червня Конституційний суд Молдови видав постанову про розпуск парламенту. Згідно з роз'ясненням, парламент повинен був завершити формування уряду до 7 червня включно (протягом 90 днів після виборів), але цього не сталося. Додон розпустити парламент відмовився.

8 червня Партія соціалістів і проєвропейський блок ACUM об'єдналися, сформувавши новий уряд. Конституційний суд Молдови оголосив дії парламенту неконституційними, а лідер Демпартії Володимир Плахотнюк - узурпацією влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram