ГоловнаСвіт

ЄС закликав створити в Судані цивільний уряд

Новий уряд має організувати вільні і справедливі вибори.

ЄС закликав створити в Судані цивільний уряд
Фото: EPA/UPG

Німеччина, Франція, Великобританія і п'ять інших країн Євросоюзу засудили розгін наметового табору в столиці Судану Хартумі, в результаті якого загинули кілька десятків людей, і закликали створити в країні цивільний уряд.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

"Жорстокі дії сил безпеки Судану проти мирного населення загрожують перехідному процесу в країні", - наголошено в спільній заяві, опублікованій після невдалої спроби узгодити спільну заяву Ради Безпеки ООН. Ухвалення цієї заяви заблокували Китай і Росія.

Зазначають, що новий уряд повинен організувати вільні і справедливі вибори.

Напередодні провалилися переговори опозиції і військової ради, яка прийшла до влади в Судані в результаті путчу у квітні 2019 року. Опозиційні активісти відмовилися від проведення нових виборів і від інших пропозицій військових. Тим часом представники військової ради заявили, що спираються на всі раніше досягнуті двосторонні домовленості. Голова ради Абдель Фаттах Абдулрахман пообіцяв провести вибори в найближчі дев'ять місяців.

Нагадаємо, у квітні міністр оборони Судану Авад бін Ауф оголосив про перехід влади в країні до Вищої військової ради і про затримання президента Омара аль-Башира. Пізніше генштаб Судану повідомив про взяття президента під варту. У Судані оголосили дворічний перехідний період і режим НС строком на три місяці.

Після перевороту на вулиці вийшли тисячі демонстрантів, які розбили наметовий табір поблизу штаб-квартири військової ради. 15 травня представники ради заявили, що домовилися з опозицією про трирічний перехідний період, протягом якого при владі перебуватиме тимчасовий уряд.

4 червня армія Судану відкрила вогонь по протестувальниках, у результаті чого загинули понад 30 людей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram