ГоловнаСвіт

США: Туреччина повинна зробити вибір між російськими ЗРК С-400 і американськими винищувачами F-35

Вашингтон дав Анкарі час до кінця тижня, щоб прийняти рішенн.

США: Туреччина повинна зробити вибір між російськими ЗРК С-400 і американськими винищувачами F-35
С-400
Фото: EPA/UPG

Якщо Туреччина не відмовиться від придбання російських зенітно-ракетних комплексів С-400, вона не отримає американських винищувачів F-35.

Про це заявила постійна представниця США в НАТО Кей Бейлі Хатчинсон в ефірі телеканалу CNBC.

"Ви повинні зробити вибір. Ви можете мати або одне, або інше, але не обидва", - сказала вона.

Хатчинсон підкреслила, що сьогодні Росія продовжує шукати можливості, щоб послабити послабити Альянс.

За інформацією телеканалу, Вашингтон дав Анкарі час до кінця тижня, щоб прийняти рішення про те, чи готова країна анулювати угоду з Росією і купити замість цього американську систему ПРО Patriot концерну Raytheon.

"Туреччина - суверенна країна, і вона може приймати самостійні рішення. Але вони не зможуть отримати винищувачі F-35, якщо хочуть розмістити у себе в країні ракети С-400. Ми не хочемо цього. Ми не хочемо мати якусь вразливість у межах НАТО", - підкреслила Хатчинсон.

Передбачається, що наприкінці червня президент США Дональд Трамп зустрінеться з президентом Туреччини Реджепом Таїпом Ердоганом. Про це політики домовилися наприкінці травня.

У вівторок Ердоган вкотре сказав, що його країна не відмовиться від придбання російських ракет, незважаючи на тиск з боку США. Раніше він також заявив про плани спільно з Росією виробляти ЗРК С-500.

Нагадаємо, Туреччина купує у Росії чотири дивізіони С-400, сума контракту становить $2,5 млрд. Раніше повідомляли, що Анкара збиралася пустити американських військових інженерів вивчити ці ЗРК.

На цей момент Туреччина є у скрутному економічному становищі, спричиненому зокрема і тиском з боку США. В економіці країни наприкінці 2018 року спостерігали найсильніший спад з часів фінансової кризи 2009 року.

З жовтня по грудень 2018 року ВВП Туреччини зменшився на три відсотки. Крім того, з кінця 2017-го курс турецької ліри знизився майже на 30 відсотків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram