ГоловнаСвіт

Суд у Швеції відмовив у заочному арешті Ассанжа

Творця WikiLeaks підозрюють у зґвалтуванні.

Суд у Швеції відмовив у заочному арешті Ассанжа
Джулиан Ассанж в автобусе после задержания полицией Лондона.
Фото: EPA/UPG

Суд у Швеції в понеділок, 3 червня, відхилив клопотання прокуратури про заочний арешт засновника порталу WikiLeaks Джуліана Ассанжа, передає DW.

У Швеції Ассанжа підозрюють у зґвалтуванні жінки в 2010 році.

У 2017 році органи юстиції королівства припинили попереднє розслідування щодо творця WikiLeaks, проте в  травні 2019 року прокуратура Швеції знову відкрила кримінальну справу і попросила європейський ордер на арешт Ассанжа.

Суд обґрунтував своє рішення тим, що викривач фігурує в справі лише в статусі "підозрюваного". Раніше адвокат засновника WikiLeaks назвав "невідповідним" можливий арешт свого підзахисного з метою допиту.

Нагадаємо, в серпні 2010 року в Швеції проти Ассанжа було порушено кримінальну справу на підставі позову двох шведок, які заявили, що спочатку мали з ним секс за згодою, а потім він їх зґвалтував. Сам Ассанж заявляв що за цією справою стоїть Пентагон. Побоюючись арешту і подальшої видачі США, він сховався на території посольства Еквадору в Лондоні, де був сім років.

11 квітня 2019 року його заарештувала британська поліція після того як влада Еквадору відкликала у нього право на притулок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram