ГоловнаСвіт

Путіна не запросили на святкування річниці висадки союзників у Нормандії

Заходи для лідерів 15 країн відбудуться в Англії та Франції 5-6 червня.

Путіна не запросили на святкування річниці висадки союзників у Нормандії
Фото: EPA/UPG

Президента РФ Володимира Путіна не запросили на святкування ювілейної річниці висадки союзників у Нормандії під час Другої світової війни 6 червня 1944 року. Про це пише Укрінформ.

"Масштабні святкові і пам'ятні заходи з нагоди 75-річчя початку Нормандської операції або операції союзників "Overlord" у Другій світовій війні відбудуться 5 червня на півдні Англії і 6 червня на узбережжі французької Нормандії", - йдеться в повідомленні.

Як інформує уряд Великобританії, крім британської сторони у заходах високого рівня візьмуть участь представники інших держав-учасників Нормандської операції: США, Канади, Франції, Австралії, Нової Зеландії, Бельгії, Польщі, Норвегії, Данії, Нідерландів, Греції, Словаччини, Чехії. Німеччина також запрошена.

Президента Росії Путіна вперше, починаючи з 2004 року (коли відзначали 60-річчя D-Day), не запросили. Хоча Путін брав участь у заходах з нагоди 70-ї річниці D-Day в 2014-му - вже після окупації Криму і початку агресії проти України.

В основних подіях святкування Нормандської операції, які відбудуться в англійському портовому місті Портсмут і на узбережжі французької Нормандії, візьмуть участь прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей, президент Франції Еммануель Макрон, канцлер Німеччини Ангела Меркель, президент США Дональд Трамп, який 3-5 червня здійснить державний візит до Сполученого Королівства.

Офіційний Лондон повідомив, що цього року подія стане однією з найбільших британських військових демонстрацій, до якої будуть залучені 26 автентичних літаків Королівських ВПС часів Другої світової війни і щонайменше 11 кораблів.

Крім цього, особливу увагу організатори приділять і вшануванню ветеранів, які брали участь у подіях 1944 року.

Нормандська операція "Overlord" з висадки військ союзників на півночі Франції є найбільшою військово-морською десантною операцією в історії, яка почалася 6 червня 1944 року і тривала до 1 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram