ГоловнаСвіт

У Конгресі США представлено законопроект про підтримку територіальної цілісності України

Законопроект передбачає можливість надання Україні статусу головного союзника США поза НАТО.

У Конгресі США представлено законопроект про підтримку територіальної цілісності України
Фото: Wiki

У Палаті представників Конгресу США представлено проект закону, що передбачає посилення підтримки суверенітету і територіальної цілісності України, розширення оборонної допомоги та надання нашій державі статусу головного військово-політичного союзника США.

Про це повідомляє прес-служба посольства України в США.

"Проект закону "Про надання підтримки Україні для захисту її незалежності, суверенітету і територіальної цілісності" спрямований на посилення обороноздатності нашої держави, зокрема шляхом передавання озброєнь, продажу летальних оборонних засобів ЗСУ, а також зміцнення можливостей України протистояти російським кібератакам. Перелік видів озброєнь, які можуть бути передані Україні, доповнюється протитанковими, протикорабельними і протиповітряними системами", - йдеться в повідомленні.

Законопроект передбачає можливість надання Україні статусу головного союзника США поза НАТО на період від моменту набуття цим документом чинності до вступу нашої держави в Північноатлантичний альянс. Такий статус може бути використаний для спрощення процедури передавання Україні оборонних коштів.

У проекті також йдеться, що політика США повинна включати підтримку євроатлантичної та європейської інтеграції України, права народу ухвалювати незалежні і суверенні рішення у сфері зовнішньої політики і політики безпеки, права України на захист від Росії, подальшого утвердження демократичних цінностей в Україні та боротьби з корупцією.

Крім цього, політика США повинна бути спрямована на неприйняття будь-яких територіальних змін України, засудження утримання Росією 24 членів екіпажів суден українських ВМС.

Співавторами законопроекту виступили керівники комітету у закордонних справах, конгресмен-демократ Еліот Енгель і республіканець Майкл Маккол, а також голова та співголова підкомітету щодо Європи, Євразії, енергетики і навколишнього середовища цього комітету, демократ Вільям Кітінг і республіканець Адам Кінзінгер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram