ГоловнаСвіт

Скандал, який розвалив коаліцію в Австрії, влаштував адвокат з Відня

У його заяві йдеться, що він керувався принципами демократії. 

Скандал, який розвалив коаліцію в Австрії, влаштував адвокат з Відня
Кадр из скандального видео, на первом плане - Штрахе
Фото: Spiegel Online

Скандал, що призвів до розпаду коаліції та дострокових виборів у Австрії, влаштував адвокат з Відня.

Про це пише "Німецька хвиля".

"Це був проект, мотивований інтересами громадянського суспільства і створений на підставі прийомів розслідувальної журналістики", - йдеться в заяві адвоката Річарда Зоєра, поширеній газетою Bild та іншими ЗМІ ввечері 24 травня. Зоєр назвав себе представником юриста - вихідця з Ірану Раміна Мірфахрай, який нібито має стосунок до скандального відео.

За словами Зоєра, Мірфахрай керувався демократичними принципами й не брав участі в протиправних діях.

Кілька днів тому в ефірі австрійського телеканалу oe24.TV експерт з безпеки Заша Вандль заявив, що до створення відео причетні юрист Мірфахрай і власник детективного агентства в Мюнхені, котрих пов'язують дружні стосунки.

Один з фігурантів скандалу, колишній глава парламентської фракції Австрійської партії свободи (АПС) Йохан Гуденус, який подав у відставку і вийшов з АПС після публікації відео, теж розповідав, що з імовірною племінницею російського олігарха його познайомив якийсь юрист із Відня.

Нагадаємо, минулого тижня німецькі видання Der Spiegel і Süddeutsche Zeitung повідомили з посиланням на  відеозаписи, які опинилися в їхньому розпорядженні, що голова АПС Хайнц-Крістіан Штрахе і глава парламентської фракції АПС Йоханн Гуденус 2017 року планували передати низку державних будівельних замовлень фірмам якоїсь російської бізнесвумен в обмін на фінансову допомогу партії АПС перед парламентськими виборами.

Згідно з цією інформацією, перемови австрійських політиків із жінкою, котра назвалася багатою росіянкою і племінницею одного з російських олігархів Ігоря Макарова, відбувалися в липні 2017 року на острові Ібіца. Крім Штрахе і Гуденуса в бесіді взяли участь дружина останнього, а також ще один чоловік, що говорить німецькою.

Після появи відеозапису канцлер Австрії Себастьян Курц оголосив про розпуск урядової коаліції. У зв'язку з цим у вересні в Австрії пройдуть дострокові вибори.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram