ГоловнаСвіт

У США висунули 17 нових звинувачень проти Ассанжа

Ассанжа звинувачують у незаконній публікації даних секретних джерел.

У США висунули 17 нових звинувачень проти Ассанжа
Джулиан Ассанж в автобусе после задержания полицией Лондона.
Фото: EPA/UPG

Міністерство юстиції США оприлюднило 17 кримінальних звинувачень проти співзасновника Wikileaks Джуліана Ассанжа, повідомляє Reuters.

Зазначається, що Ассанж незаконно опублікував імена секретних джерел, змовився і допомагав колишньому військовому аналітику розвідки Челсі Меннінг в отриманні доступу до секретної інформації.

Превентивний обвинувальний висновок було винесено трохи більше, ніж через місяць після того, як Мін'юст пред'явив Ассанжу звинувачення в змові з Меннінг для отримання доступу до урядового комп'ютера в 2010 році, коли стався витік великого масиву інформації про війни в Афганістані та Іраку.

Нагадаємо, Ассанж переховувався в посольстві Еквадору в Лондоні з 2012 року, щоб уникнути екстрадиції до Швеції або Сполучених Штатів. На початку квітня він покинув посольство і відразу ж був заарештований.

У березні Ассанж був позбавлений всіх засобів зв'язку через порушення письмового зобов'язання від 2017 року не поширювати повідомлення, які передбачали б втручання у відносини з іншими державами. Він поширив заяву про невинність Росії в "справі Скрипаля". Пізніше Еквадор почав переговори з британським урядом про видачу Ассанжа.

Парламент Великобританії запропонував екстрадувати Ассанжа до Швеції.

Лондонський королівський суд району Сазерк 1 травня засудив засновника Wikileaks Джуліана Ассанжа до 50 тижнів тюремного ув'язнення за порушення правила виходу під заставу.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram