ГоловнаСвіт

Дострокові парламентські вибори в Австрії проведуть у вересні

Коаліція розпалася через відео з "багатою росіянкою".

Дострокові парламентські вибори в Австрії проведуть у вересні
Президент Австрии Александр Ван дер Беллен и канцлер Себастьян Курц (справа)
Фото: EPA/UPG

В Австрії у вересні пройдуть дострокові парламентські вибори, викликані розпадом урядової коаліції через скандал з "багатою росіянкою" і відставку віце-канцлера і глави ультраправої Партії свободи Хайнца-Крістіана Штрахе. Про це повідомляє "Європравда" з посиланням на Kronen Zeitung.

“Президент Австрії Олександр Ван дер Беллен і канцлер Себастьян Курц сьогодні провели переговори щодо подальших дій і оголосили, що вибори відбудуться у вересні", - йдеться в повідомленні.

Ван дер Беллен сказав, що підтримує вибори у вересні, "якщо можливо, на початку вересня". Але до того часу Австрія повинна залишатися здатною діяти і бути надійним партнером в ЄС. Точну дату виборів назвуть пізніше.

Курц заявив, що в найближчі кілька тижнів він проведе численні переговори з керівниками партій, в тому числі з новим головою Партії свободи Норбертом Хофером.

"Повинна бути максимальна стабільність. Нові вибори були не бажанням, а необхідністю", - сказав він.

Нагадаємо, канцлер Австрії Себастьян Курц в суботу, 18 травня, оголосив про розпуск урядової коаліції. Це стало наслідком скандалу навколо відеозапису, на якому його заступник, голова ультраправої Партії свободи Хайнц-Крістіан Штрахе веде переговори з невідомою росіянкою - можливо, підставною - і пропонує їй урядові контракти в обмін на політичну підтримку.

Штрахе подав у відставку після того, як цей запис потрапив у ЗМІ. Штрахе на записи, найімовірніше, сильно п'яний. Він заявив, що не порушував ніяких законів, але запис зафіксував "незручну п'яну справу". Його зустріч перевірить прокуратура країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram