ГоловнаСвіт

Віце-канцлер Австрії потрапив у скандал через російські гроші на вибори

Штрахе запевняє, що всі були напідпитку.

Віце-канцлер Австрії потрапив у скандал через російські гроші на вибори
Хайнц-Кристиан Штрахе
Фото: Википедия

У німецькі ЗМІ потрапило відео, на якому лідер ультраправої Австрійської партії свободи АПС Хайнц-Крістіан Штрахе в 2017 році начебто домовляється з "багатою росіянкою" про підтримку на виборах в обмін на держзамовлення, передає DW.

Про наявність відеозапису розмови між Штрахе і росіянкою у п'ятницю, 17 травня, повідомили німецькі видання Süddeutsche Zeitung і Spiegel і навели його уривки на своїх сайтах.

Як повідомляють видання, на відео видно, як Штрахе та інший політик з АПС Йоганн Гуденус, який зараз очолює фракцію АПС в австрійському парламенті, в липні 2017 року на віллі на грецькому острові Ібіца обговорюють можливість передавання активів впливового австрійського видання Kronen Zeitung жінці, з якою ведеться розмова. Журналісти Spiegel припускають, що це могло бути провокацією.

Штрахе начебто заявив, що зміна власника одного з найпопулярніших видань Австрії та підтримка його партії перед виборами могла б зіграти на користь АПС. Він припустив, що АПС завдяки цьому могла б отримати не 27, а 34 відсотки голосів виборців. У відповідь на пропозицію Штрахе запропонував після перемоги на виборах надання державних замовлень будівельним компаніям, які повинні бути засновані співрозмовницею Штрахе з Росії.

Як повідомляє Spiegel, росіянка на відео видавала себе за "племінницю одного російського олігарха" і заявляла, що має намір інвестувати в Австрії чверть мільярда євро. Водночас вона неодноразово наголошувала, що мова йде про незаконні кошти.

Втім, відзначають німецькі журналісти, незважаючи на такі заяви, і Штрахе, і Гуденус продовжили розмову з росіянкою про можливості інвестування в Австрії.

Штрахе у письмовому коментарі Spiegel підтвердив факт розмови, але заявив, що це була "суто приватна" зустріч "в розкутій атмосфері напідпитку". "На відповідних вимогах законодавства та необхідності дотримання австрійського законодавства я неодноразово акцентував під час цієї розмови", - прокоментував Штрахе.

"До речі, - додав він, - крім того, що під час розмови вживалося багато алкоголю, мав місце і мовний бар'єр".

Парламентські вибори в Австрії відбулися в жовтні 2017 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram