ГоловнаСвіт

Меркель: Єврокомісія не зможе зупинити будівництво "Північного потоку-2"

Канцлер Німеччини пообіцяла обговорити це питання із Зеленським після його вступу на посаду.

Меркель: Єврокомісія не зможе зупинити будівництво "Північного потоку-2"
Фото: pikabu.ru

Канцлер Німеччини Анґела Меркель вважає, що Європейська комісія вже не зможе блокувати будівництво газопроводу "Північний потік-2", оскільки проект уже практично повністю затверджений.

Про це вона заявила на брифінгу в Равенсбургу, передає Deutsche Welle.

Меркель визнала, що нова газова директива ЄС містить у собі можливості оскаржити здійснення проекту "Північний потік-2". Але і ця норма не зможе стати підставою для його зупинки, впевнена Меркель.

При цьому "ключовим моментом" під час будівництва другого газопроводу по дну Балтійського моря, на її думку, є українське питання.

"Україна повинна залишатися транзитною країною, незважаючи на "Північний потік", - підкреслила Меркель і пообіцяла обговорити це питання з Володимиром Зеленським після його вступу на посаду українського президента.

Той факт, що проти "Північного потоку-2" виступає основний кандидат на посаду голови Єврокомісії від правоцентристської Європейської народної партії Манфред Вебер, Меркель пояснила його "повагою до позиції східноєвропейських країн, які висловлюють побоювання в зв'язку з проектом".

Як повідомляли, Вебер неодноразово висловлювався проти будівництва "Північного потоку-2". Якщо йому вдасться очолити Єврокомісію, він говорив, що зробить усе можливе, щоб заблокувати проект.

Нагадаємо, газопровід "Північний потік-2" (Nord Stream 2) повинен пройти по Балтійському морю, з'єднавши постачальників у Росії зі споживачами в Німеччині, його протяжність складе більш ніж 1,2 тис. км. Пропускна спроможність складе 55 млрд кубометрів газу на рік. Вартість проекту оцінюється майже в 10 млрд євро.

Україна впевнена, що газопровід не тільки є шкідливим для економіки країни, але й матиме згубні економічні та політичні наслідки для всієї Європи.

12 грудня 2018 року Європарламент прийняв резолюцію, в якій закликав зупинити будівництво "Північного потоку-2". Цей проект посилює залежність ЄС від поставок російського газу, загрожує внутрішньому ринку ЄС, а також суперечить енергетичній політиці ЄС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram