ГоловнаСвіт

США звинуватили Росію у вторгненні до Венесуели

Рахунок росіян у структурах безпеки "йде на сотні, а то й більше".

США звинуватили Росію у вторгненні до Венесуели
Майк Помпео
Фото: EPA/UPG

Сполучені Штати звинувачують Росію у вторгненні до Венесуели. Відповідну заяву зробив американський держсекретар Майкл Помпео в ефірі радіошоу коментатора Бена Шапіро, передає DW.

"Кубинці вторглися (до Венесуели. - ред.) деякий час тому, росіяни тепер пішли за цим прикладом", - стверджує глава американського зовнішньополітичного відомства.

За його оцінками, чисельність кубинців в апараті безпеки глави держави Ніколаса Мадуро "обчислюється тисячами". Саме кубинські військовослужбовці охороняють Мадуро "в його укритті", переконаний Помпео. Він також вважає, що рахунок росіян в структурах безпеки "йде на сотні, а то й більше".

У Вашингтоні впевнені, що Гавана і Москва переслідують в регіоні свої економічні інтереси. Так, Венесуела протягом тривалого часу здійснювала постачання на Кубу нафти за істотно заниженими цінами, додав Майкл Помпео.

У той же час держсекретар США впевнений, що "у венесуельського народу з'явиться можливість позбутися від кубинців, від росіян і відновити демократію".

Глава американського зовнішньополітичного відомства також нагадав про позицію американського президента Дональда Трампа, який відзначав, що не виключає військового втручання в ролі "одного з варіантів" дій. Цей сценарій може бути реалізований, якщо США не зможуть домогтися врегулювання із застосуванням "дипломатичних і політичних інструментів", підкреслив Помпео.

Нагадаємо, що 30 квітня в Венесуелі загострилося політичне протистояння і вже добу в країні йдуть заворушення.

Лідер опозиції Хуан Гуайдо оголосив про початок "останнього етапу" повалення Ніколаса Мадуро і закликав військових переходити на свою сторону.

Держсекретар США заявив, що Мадуро був готовий бігти, але його зупинила Росія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram