ГоловнаСвіт

У Великобританії зі скандалом звільнили міністра оборони

Гевін Вільямсон може бути причетним до зливу закритої інформації журналістам.

У Великобританії зі скандалом звільнили міністра оборони
Министр обороны Великобритании Гэвин Уильямсон
Фото: EPA/UPG

Голову британського міністерства оборони Гевіна Вільямсона звільнено з посади.

"Прем'єр-міністр сьогодні ввечері попросила Гевіна Вільямсона покинути уряд, втративши впевненість у його здатності працювати на посаді міністра оборони", - цитує BBC повідомлення британського уряду.

Рішення ухвалено за підсумками розслідування витоку інформації із закритих переговорів, на яких обговорювалися перспективи співпраці з китайською компанією Huawei у створенні мереж 5G.

Рада національної безпеки Великобританії під головуванням Терези Мей обговорювала питання використання технологій Huawei на секретній нараді, але журналістам якимось чином вдалося з'ясувати зміст цієї зустрічі.

Рада національної безпеки - місце зустрічі міністрів, так чи інакше відповідальних за безпеку країни. Їх переговори строго конфіденційні, тому витік у Британії розцінили як щось екстраординарне.

Вільямсон одним із перших заявив, що ні він, ні його команда не були винуватцями витоку.

Відповідно до публікації Daily Telegraph, що ґрунтувалася на "зливі", продукція Huawei буде використовуватися у Великобританії в конструкції "некритичних" компонентів мереж зв'язку 5G. Це передбачає, що Huawei не постачатиме обладнання, яке здатне ідентифікувати мобільний пристрій і вирішувати, як і куди направляти телефонні дзвінки і передавати дані.

США закликають своїх найближчих союзників, серед яких Британія, Канада, Австралія і Нова Зеландія, повністю відмовитися від послуг китайського телекомунікаційного гіганта. Вашингтон насторожують можливі зобов'язання компанії перед китайським урядом і загроза, яку це становить для телекомунікаційних мереж у США та в інших країнах. Австралія вже заявила, що підтримує Вашингтон.

Huawei же стверджує, що її діяльність не становить загрози в галузі шпигунства і саботажу.

Гевін Вільямсон очолював британське міністерство оборони з 2017 року.

Новим міністром оборони Британії призначено міністра міжнародного розвитку Пенні Мордонт.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram