ГоловнаСвіт

Уряд США досягне обмежень щодо державного боргу в другій половині року

Якщо парламент не погодиться підняти або зняти обмеження, США перестане брати позики вже в період з липня по грудень цього року.

Уряд США досягне обмежень щодо державного боргу в другій половині року
Фото: EPA/UPG

Уряд США буде змушений припинити позичати гроші в період з липня по грудень, якщо Вашингтон не погодиться на законодавче зняття обмежень державного боргу. Про це сьогодні міністерство фінансів країни, пише агентство Reuters.

Досягнення так званої "стелі боргу" може спровокувати дефолт США за боргами і негайну рецесію, - ризик, який став постійним аспектом політики США за останнє десятиліття.

Поточний ліміт заборгованості було встановлено в березні. Казначейство змогло продовжувати позичати кошти у інвесторів, використовуючи такі облікові заходи, як обмеження державних платежів в пенсійні фонди державного сектора.

"Казначейство очікує, що надзвичайні заходи будуть вичерпані десь у другій половині 2019 року", - заявив заступник помічника міністра фінансів Брайан Сміт.

Уолл-стріт також вважає, що казначейство вичерпає свої повноваження щодо запозичень в третьому або четвертому кварталі, згідно з протоколом засідання консультативного комітету фінансистів казначейства.

Боргова стеля вже впливає на те, як уряд фінансує власні витрати. Очікується, що випуск казначейських векселів - короткострокових боргових зобов'язань - буде поступово знижуватися в другому кварталі через обмеження стелі боргу, сказав Сміт.

Нагадаємо, в лютому цього року держборг США перевищив 22 трильйони доларів. Зростання держборгу прискорився після того, як в грудні 2017 року за ініціативою Трампа була проведена податкова реформа. В результаті федеральний бюджет недоотримав 1,5 трильйони доларів. На рівень заборгованості також вплинули закони про збільшення витрат на військові і внутрішні потреби.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram