ГоловнаСвіт

У Норвегії рибалки виявили дресировану білугу з ременем для GoPro

Існує версія, що кита тренували російські військові.

Фото: facebook.com/fiskeridirektoratet

У регіоні Фіннмарк на півночі Норвегії місцеві рибалки помітили білугу, обтягнуту ременем для відеокамери GoPro і написом "Спорядження Санкт-Петербург" на пластиковій застібці.

Про це пише "Радіо Свобода" з посиланням на норвезький телеканал NRK.

Як розповів один із рибалок, 25 квітня, коли він рибалив біля острова Інгьо, до їхніх човнів підпливла білуга. На тварині був туго затягнутий ремінь, який вдалося зняти тільки наступного дня. За словами рибалки, білуга приручена і дозволяла себе гладити. Рибалки вважають, що тварина підпливла до людей, тому що потребувала допомоги. Після звільнення від ременя кит зробив кілька кіл навколо човна і поплив.

За словами морського біолога, професора Ойдіна Рікардсена з Університету Тромсе, таке "маркування" не використовують учені ні в Норвегії, ні в Росії. Він припустив, що білуга могла належати російському Північному флоту. За його словами, він розмовляв на цю тему з кількома російськими вченими, і ті підтвердили, що в Росії приручають і дресирують китів, які іноді "тікають" з бази російського флоту в Мурманську і слідують за човнами норвезьких рибалок, зазначив норвезький учений.

Фото: facebook.com/fiskeridirektoratet

Фото: facebook.com/fiskeridirektoratet

Фото: cnn.com

Співробітник норвезького Інституту морських досліджень Мартін Бю (Martin Biuw) в коментарі CNN підтвердив, що тварина очевидно була дресирована.

"Абсолютно ясно, що кит шукає човен і що він звик до човнів. Кіт піднімається з головою над водою, відкриваючи рот, що свідчить про те, що він розраховує отримати рибу як нагороду", - заявив він.

Таке навчання, за його словами, "не проводять дослідники або хто-небудь іще в Норвегії чи Гренландії. Дослідники там не використовують ремені".

Учений підкреслив, що стверджувати, для чого тренували кита, було б "чистою спекуляцією", але додав: "Ми знаємо, що російські військові в роки "холодної війни" готували білуг для виявлення мін або старих торпед".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram