ГоловнаСвіт

Вогонь у соборі Паризької Богоматері повністю загасили

Постраждали двоє поліцейських і пожежник.

Вогонь у соборі Паризької Богоматері повністю загасили
Нотр-Дам де Пари
Фото: EPA/UPG

Пожежні повністю загасили пожежу в соборі Паризької Богоматері в столиці Франції.

Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна" з посиланням на пожежну службу Парижа.

"Усі осередки загасили", - заявив представник служби лейтенант Габріель Плю.

Периметр навколо собору досі оточено, пожежники залишаються на місці, але заявляють, що загрози повторного загоряння вже немає. Зараз, за словами Плю, фахівці перевіряють міцність несучих конструкцій і продовжують евакуацію предметів мистецтва. "Ця робота триватиме впродовж усього дня", - додав він.

Також повідомляють, що під час гасіння вогню постраждали двоє поліцейських і пожежник.

Судячи з фото і повідомлень ЗМІ, кам'яна частина собору - 850-річна кам'яна споруда готичної будівлі - вціліла.

Мер Парижа Анн Ідальго повідомила, що в даху собору утворилася велика діра на місці, де був шпиль, але вівтар зберігся, і "все не так погано, як вона боялася".

Частину цінностей вдалося врятувати відразу - зокрема, з охопленої вогнем будівлі винесли одну з найбільших реліквій християн - Терновий вінець Христа, туніку святого Людовіка і кілька картин. Доля органа поки що невідома.

Нагадаємо, собор Паризької Богоматері (Нотр-Дам де Парі) - головна визначна пам'ятка французької столиці. Його будували в період 1163-1345 років. У XIX столітті пошкоджений під час революції собор відреставрували, також було зведено новий шпиль і встановлено статуї.

Президент Франції Еммануель Макрон пообіцяв відновити собор. А французькі мільярдери Піно і Арно вже виділили 300 млн євро на відновлення будівлі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram