ГоловнаСвіт

У столиці Франції згорів собор Паризької Богоматері (оновлено)

Під час масштабної пожежі в Нотр-Дамі ніхто не постраждав.

У столиці Франції згорів собор Паризької Богоматері (оновлено)
Фото: EPA/UPG

У соборі Паризької Богоматері в столиці Франції ввечері в понеділок, 15 квітня, виникла сильна пожежа. На фотографіях, опублікованих у соцмережах і показаних на французькому телебаченні, видно великий стовп диму над головною паризької пам'яткою, передає DW.

Займання в соборі підтвердили в департаменті пожежної охорони Парижа, повідомляє AFP. На відео, опублікованому в соцмережах, видно стовп диму і вогню над собором.

Як пише C.news, пожежа почалася в реконструйованій частині будівлі. За даними пожежників, загоряння "потенційно пов'язане" з проведеними роботами.

Фото: twitter.com/EwgEwgTar

Фото: twitter.com/EwgEwgTar

Фото: twitter.com/EwgEwgTar

Le Monde з посиланням на представника собору уточнює, що про пожежу стало відомо близько 18:50 (19:50 за Києвом). Віце-мер Парижа Еммануель Грегорі закликав оминати район пожежі і не заважати рятувальникам.

Оновлення. Президент Франції Еммануель Макрон у зв'язку з "жахливою пожежею" переніс заплановане на вечір телезвернення до нації. Поліція наразі не надала жодної інформації про інцидент.

Оновлення 21.19. Унаслідок пожежі обвалився шпиль Нотр-Дам де Парі.

Le Monde повідомляє, що точної інформації про причини пожежі наразі немає. За деякими даними, пожежа могла початися на будівельних драбинах.

Мер Парижа Анн Ідальго написала у Твіттері: "Жахлива пожежа сталася в соборі Паризької Богоматері. Пожежні служби щосили намагаються взяти вогонь під контроль".

Водночас представник поліції повідомив журналістам, що, найімовірніше, найближчим часом загасити пожежу не вдасться. "Буде горіти ще довго", - сказав він.

Територія навколо собору оточена.

Оновлення 21.42. Президент Еммануель Макрон, який раніше через пожежу переніс телезвернення до нації, твітнув: "Нотр-Дам де Парі під владою полум'я. Вся нація приголомшена. Думаю про всіх католиків і про всіх французів. Як усім нашим співвітчизникам, цього вечора мені сумно бачити, як ця частина нас згорає".

Агентство Рейтер з посиланням на очевидців повідомляє, що весь острів Сіте, де стоїть собор Паризької Богоматері, евакуюють.

Прес-секретар Нотр-Дам Андре Фіно сказав французьким ЗМІ, що весь дерев'яний інтер'єр пам'ятки 12 століття горить і, найімовірніше, буде зруйнований. Крім шпиля, обвалилася вся покрівля будівлі.

Оновлення 22:54. Під час масштабної пожежі в Нотр-Дам ніхто не постраждав.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на державного секретаря Міністерства внутрішніх справ Франції Лорана Нуньєса.

Також Нуньєс зазначив, що "занадто рано говорити про причини пожежі".

Твіттер-акаунт телеканалу France 24 з посиланням на свого головного редактора уточнює, що жертв вдалося уникнути, оскільки собор зачинився о 18:45 за місцевим часом, а пожежа спалахнула лише п'ять-шість хвилин потому.

Президент США Дональд Трамп запропонував гасити пожежу в соборі за допомогою авіації. Про це він написав у твіттері.

Французька цивільна оборона пояснила, що пожежні літаки не пристосовані для такого типу пожеж і могли пошкодити стіни собору.

Газета Le Monde зазначає, що пожежні літаки скидають по 6 тонн води з повітря - і занадто великий ризик зруйнувати собор і все, що навколо. Крім того, можуть постраждати люди поруч.

Генеральний секретар ЮНЕСКО Одрі Азулей заявила, що агентство готове допомогти Франції у відновленні собору Паризької Богоматері.

Собор Паризької Богоматері був занесений до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО в 1991 році.

Оновлення 1:04. Заступник міністерства внутрішніх справ Франції Лоран Нуньєс заявив, що на ліквідацію пожежі знадобиться ще кілька годин. Тим часом відповідальний за пожежну безпеку Парижа Жан-Клод Галле зазначив, що несучі конструкції собору вдалося врятувати, пише Liberation.

Figaro з посиланням на настоятеля собору Паризької Богоматері повідомляє, що вдалося врятувати Терновий вінець Ісуса Христа. Це одна з найбільш шанованих реліквій, що зберігалися в соборі.

Французькі пожежники також упевненіше дивляться на перспективу врятувати від обвалення дві вежі собору Паризької Богоматері, передає France 24. Раніше доля щонайменше північної вежі викликала в них велику тривогу.

Президент Франції Еммануель Макрон, який прибув на місце пожежі, назвав подію жахливою трагедією. У той самий час він зазначив, що найгіршого варіанта розвитку подій вдалося уникнути.

Макрон подякував пожежникам за їхню самовіддану роботу, яка дозволила врятувати обидві вежі собору і його фасад.

Він заявив, що собор Паризької Богоматері буде відновлено. Президент Франції пообіцяв запустити міжнародну кампанію збору коштів на його реставрацію.

Собор Паризької Богоматері - головна визначна пам'ятка французької столиці. Він будувався в період 1163-1345 років. У XIX столітті пошкоджений під час революції собор відреставрували, також звели новий шпиль і встановили статуї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram