ГоловнаСвіт

ЄС остаточно ухвалив антиросійські поправки до газової директиви щодо "Північного потоку-2"

Зміни підтримали 27 держав-членів ЄС, Болгарія утрималася.

ЄС остаточно ухвалив антиросійські поправки до газової директиви щодо "Північного потоку-2"
Фото: pikabu.ru

Рада Євросоюзу затвердила зміни до газової директиви ЄС, що поширюють європейські норми на газопровід "Північний потік-2", по якому газ з Росії планують доставляти до Німеччини по дну Балтійського моря.

Голосування пройшло на засідання Ради ЄС в Люксембурзі в понеділок, 15 квітня. Зміни підтримали 27 держав-членів ЄС, Болгарія утрималася, передає DW.

Це останній етап ухвалення змін до Газової директиви, що є частиною Третього енергопакету ЄС. Цього тижня документ повинні формально підписати під час пленарної сесії Європарламенту в Страсбурзі. Після цього оновлену директиву опублікують в Офіційному журналі ЄС, і на 20 день після оприлюднення вона набуде чинності.

Після чого газопроводи, які йдуть в ЄС з третіх країн, будуть працювати за тими самими правилами, що й на території держав-членів Євросоюзу. Найбільший вплив це матиме на "Північний потік-2".

Будівництво "Північного потоку-2" змінена Газова директива автоматично не припинить. Адже завершувати його чи ні - це рішення приватної компанії Nord Stream 2 AG, що належить "Газпрому". Втім для того щоб новий газопровід дозволили ввести в експлуатацію, йому доведеться відповідати набагато жорсткішим вимогам, ніж, наприклад, "Північному потоку-1", що діє з 2011 року. Ці умови, як зазначають у Брюсселі, покликані забезпечити конкуренцію та захистити права споживачів.

У зв'язку з будівництвом "Північного потоку-2" Єврокомісія ще в 2017 році запропонувала внести зміни в європейську Газову директиву. Згідно з пропозицією Брюсселя, на газопроводи з третіх країн в ЄС повинні поширюватися ті самі правила, що і на трубопроводи всередині ЄС. Одне з них: постачальник газу не може бути одночасно власником газопроводу, а його оператор зобов'язаний надавати доступ до ньогої іншим постачальникам.

Нова редакція директиви має велике значення для переговорів між Україною і РФ щодо транзиту газу з наступного року. Нинішній контракт між Києвом і Москвою закінчується 31 грудня. Запуск "Північного потоку-2" дозволить Росії постачати по ньому частину газу, що нині транспортується в ЄС через територію України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram