ГоловнаСвіт

Засновник WikiLeaks покинув посольство Еквадору - його заарештовано

Влада Еквадору відмовили Ассанжу в притулку.

Засновник WikiLeaks покинув посольство Еквадору - його заарештовано
Фото: EPA/UPG

Поліція Лондона 11 квітня заарештувала засновника WikiLeaks Джуліана Ассанжа після того, як влада Еквадору відмовилися надавати йому політичний притулок.

Про це пише BBC.

Ассанж отримав притулок у посольстві Еквадору в Лондоні 2012 року. Він не міг покинути його територію, оскільки був би відразу затриманий британською поліцією за відмову з'явитися в суд 2012 року. Видачі Ассанжа домагаються США, де йому загрожує покарання за розголошення секретних даних Держдепартаменту.

Раніше МЗС Еквадору заявляло, що Ассанж не може вічно переховуватися в їхньому посольстві в Лондоні. Надання притулку засновнику WikiLeaks уже обійшлося уряд Еквадору в п'ять мільйонів доларів.

У березні 2018 року Ассанжа позбавили всіх засобів зв'язку за порушення обіцянки не втручатися в міжнародну політику. Це сталося після заяви Ассанжа з критикою висилки російських дипломатів із західних країн у зв'язку з отруєнням Сергія і Юлії Скрипалів.

Наприкінці вересня Ассанж пішов з посади головного редактора WikiLeaks через відсутність інтернету. На посаду він призначив свого давнього соратника Крістіна Храфнсон.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram