ГоловнаСвіт

Шість кандидатів у президенти Мадагаскару отримували гроші від Росії

Ідею російської експансії на острові міг схвалити особисто Володимир Путін.

Шість кандидатів у президенти Мадагаскару отримували гроші від Росії
Фото: BBC

У президентській кампанії на Мадагаскарі брала участь велика група російських політтехнологів, повідомляється в фільмі "Бі-бі-сі" "Російська гра з мадагаскарськими виборами".

Як мінімум шість кандидатів брали участь у виборчій кампанії на гроші Росії. Причому серед тих, кого підтримувала Росія, міг бути і обраний глава держави, стверджує "Бі-бі-сі".

Операція росіян на Мадагаскарі почалася в березні 2018 року і тривала майже рік. Вони приїхали в країну як туристи або спостерігачі на виборах, співпрацювали з високопоставленими людьми. Прямо про роботу з росіянами повідомили двоє кандидатів у президенти: пастор Мейлхол і колишній прем'єр-міністр країни Жан-Омер Берізікі.

Фото: Бі-бі-сі

Два колишні кандидати в президенти Мадагаскару розповіли "Бі-бі-сі", що отримували гроші від "туристів" з Росії. Транші по кілька тисяч євро могли передаватися готівкою, натомість з кандидатами укладали контракт. Ближче до дня голосування - 7 листопада 2018 року - вони повинні були підтримати ту креатуру росіян, яка матиме найбільші шанси на проходження до другого туру. Співрозмовники "Бі-бі-сі" розповіли, що росіяни уклали подібні угоди щонайменше з шістьма кандидатами з 36.

Росіяни ставили на різних кандидатів, одним з найбільш незвичайних був засновник Церкви Апокаліпсису пастор Андре Крістіан Мейлхол - харизматик, який збирає стадіони. Він розповів про зустрічі з трьома росіянами - піарником Романом Поздняковим, колишнім функціонером фінансової піраміди "МММ" Андрієм Крамарем і перекладачем Володимиром Бояришевим. Останній в минулому брав участь в торгівлі алмазами.

За словами кандидата, росіяни внесли за нього виборчу заставу в 12 тисяч євро, оплатили агітаційні ролики на телебаченні і передали особисто йому 5 тисяч євро готівкою.

Пастор Мейлхол зазначив, що не знав, хто конкретно з ним працював і кого вони представляли. Всього, за його словами, росіяни підтримували вісім-дев'ять кандидатів. В організації Transparency International також говорять, що фінансування з-за кордону, джерела якого невідомі, отримали вісім-дев'ять кандидатів.

Колишній прем'єр-міністр Мадагаскару Жан-Омер Берізікі розповів, що росіяни обіцяли йому два мільйони доларів, але він отримав лише невелику суму. У його передвиборному штабі кажуть, що з кандидатом співпрацював політтехнолог Максим Шугалей. Він нібито обіцяв технічну підтримку і давав вказівки, що потрібно робити, намагаючись контролювати вибори.

Андрій Крамар, Роман Поздняков та Володимир Бояришев покинули Мадагаскар після того, як в Антананаріву пройшла неузгоджена акція, спрямована проти Франції. Деякі демонстранти стверджують, що їм заплатили за участь в заході. Коли акція закінчилася, поліція затримала трьох росіян і заборонила їм в'їзд в країну, оскільки вони працювали, маючи лише туристичні візи.

Автори фільму "Бі-бі-сі" стверджують, що росіяни підтримували декількох кандидатів, але, коли з'явився явний фаворит, стали допомагати саме йому. Це Андрі Радзуеліна, який очолював Мадагаскар в 2009-2014 роках. І колишньому прем'єр-міністру Берізікі, і пастору Мейлхолу пропонували підтримати його кандидатуру на виборах. Мейлхол каже, що відмовився це зробити, після чого росіяни перестали з ним співпрацювати.

Андрі Радзуеліна не вважає себе кандидатом Росії. "Я не є кандидатом якоїсь країни, я кандидат від усього народу Мадагаскару", - сказав він "Бі-бі-сі" під час передвиборної кампанії. Він не став відповідати на питання, чи підтримує його Росія. Як відзначають автори фільму, немає ніяких доказів того, що Радзуеліна брав гроші від росіян.

За інформацією авторів фільму, команду російських політтехнологів, які працюють на виборчих кампаніях в різних країнах Африки, фінансує російський бізнесмен Євген Пригожин.

Іноземне фінансування передвиборних кампаній не заборонене законами Мадагаскару. Про мадагаскарські проекти політтехнологів, імовірно пов'язаних з бізнесменом і "кухарем Путіна "Євгеном Пригожиним, раніше повідомляли російські видання.

"Проект" писав, що ідею російської експансії на острові міг схвалити особисто Володимир Путін. За інформацією видання, в Петербурзі був створений політтехнологічний центр, який координує всю роботу структур, які можуть належати Пригожину в Африці.

Представники Євгенія Пригожина заявили "Бі-бі-сі", що підприємець "не має жодного стосунку до проектів, які можуть реалізовуватися політтехнологами в Африці, або до самих політтехнологів".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram