ГоловнаСвіт

У Польщі почався безпрецедентний загальнонаціональний страйк учителів

Напередодні виборів у Європарламент уряд пообіцяв населенню безліч змін, але забув про вчителів.

Фото: EPA/UPG

У Польщі із понеділка, 8 квітня, не проводять уроки в тисячах шкіл, оскільки вчительські профспілки почали безстроковий національний страйк з вимогою збільшити їм зарплату. Про це повідомила місцева радіостанція RMF24.

Переговори представників профспілок з урядом, які тривали весь минулий тиждень, не дали результату. На урядові пропозиції - поступове збільшення зарплат у разі відповідного збільшення навантаження - спочатку погодилася тільки одна профспілка - "Солідарність", але пізніше її представники також приєдналися до страйку, який о 08:00 почали інші дві великі організації - Спілка польських учителів і Форум профспілок.

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: EPA/UPG

Фото: www.rmf24.pl

Угода з урядом передбачала, що після впровадження додаткового підвищення зарплат для вчителів з вересня основна заробітна плата становитиме 3815 злотих (889 євро) для дипломованого вчителя, для призначеного вчителя 3248 злотих (768 євро), для контрактного вчителя 2860 злотих (666 євро) і для вчителя-стажиста 2780 злотих (648 євро).

Страйк такого масштабу є безпрецедентним для Польщі. Якщо страйк затягнеться, то вплине на шкільні іспити і може вплинути на результат виборчої кампанії до Європарламенту.

Уряд напередодні виборчої кампанії оголосив про щедрі соціальні програми, зиск із яких повинні б отримати значні верстви населення. Обіцянки уряду обійдуться держбюджету в близько 40 млрд злотих (понад 9 млрд євро), або ж майже 2% ВВП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram