ГоловнаСвіт

НАТО зробило стратегічну помилку, не надавши Україні членства ще в 2008 році, - The Times

На святкуванні 70-річчя Альянсу в Вашингтоні не буде жодного голови держави.

НАТО зробило стратегічну помилку, не надавши Україні членства ще в 2008 році, - The Times
Фото: пресс-служба президента Украины

Північноатлантичний альянс (НАТО) зробив стратегічну помилку, не надавши Україні членства ще в 2008 році.

Про це йдеться в редакційній статті The Times.

На святкуванні 70-річчя НАТО у Вашингтоні цього тижня не буде жодного голови держави (країни-учасниці будуть представлені на рівні голів МЗС, - ред.). І це ознака того, що статус оборонної організації знизився, пише видання.

Відзначають, що, на відміну від 50-ї і 60-ї річниці НАТО, які організовували президенти США Білл Клінтон і Барак Обама відповідно, цього року гостей прийматиме держсекретар Майк Помпео.

Як пише видання, це відображає великі сумніви щодо прихильності президента Дональда Трампа Альянсу. З часів його передвиборної кампанії в 2016 році він постійно називав НАТО "застарілим", ставив під сумнів ключову доктрину Альянсу про взаємну допомогу і посилив страхи, що США взагалі можуть вийти з його складу.

На цьому тлі новини про те, що НАТО відкриває нові бази в Польщі, вітаються. Як повідомляли, Альянс витратить 260 млн доларів на арсенал на авіабазі в центрі країни, який зміцнить можливості дати відсіч агресії Росії. Таке зміцнення відбудеться в той час, як Москва збільшує свою військову присутність у Калінінграді, а також в окупованому українському Криму.

Відзначають, що в останні кілька років, незважаючи на всю риторику Трампа, НАТО збільшував свій контингент у Східній Європі і посилював присутність у Чорному морі. Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг очікує, що міністри закордонних справ країн-учасниць схвалять новий пакет заходів підтримки для України. Він включатиме проведення тренувань для українських Військово-морських сил, регулярні відвідування українських портів, проведення спільних навчань і обмін інформацією. Це теж вітається.

"Фатальне рішення НАТО - у 2008 році відкласти членство України і Грузії - було стратегічною помилкою, яка стала чинником російського вторгнення і окупації грузинських Південної Осетії і Абхазії, анексії Криму та підтримки війни на сході України. Разом з тим, спроби Росії дестабілізувати ці країни вимагають більш рішучої відповіді НАТО. Міжнародні зусилля, націлені на вирішення цих конфліктів через діалог, не принесли плодів. Підтримка України і Грузії містить ризик ескалації, але одночасно і підвищує ставки для Кремля", - йдеться в статті.

Як повідомляли, 4 квітня НАТО відзначатиме 70 років з часу підписання договору про створення.

Нагадаємо, в 2020 році Україна прийматиме сесію Парламентської асамблеї НАТО.

22 листопада минулого року Рада проголосувала за те, щоб прописати в Конституції курс країни на набуття повноправного членства в ЄС і НАТО, а також виключити з неї норму про можливість оренди іноземною державою військових баз в Україні.

7 лютого Рада включила курс на членство в ЄС і НАТО в Конституцію.

Президент Петро Порошенко підписав зміни в Конституцію 19 лютого 2019 року - під час спеціального засідання Ради, присвяченого п'ятій річниці з початку збройної агресії РФ проти України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram