ГоловнаСвіт

Євросоюз погодився відкласти "Брекзит" до 22 травня

У Палаті громад повинні схвалити угоду між Лондоном і Брюсселем.

Євросоюз погодився відкласти "Брекзит" до 22 травня
Фото: pixabay.org

Глави держав і урядів 27 країн Європейського Союзу погодилися перенести дату виходу Великобританії з ЄС на 22 травня.

Таке рішення було прийнято під час саміту Євросоюзу в четвер, 21 березня, передає Немецкая волна.

Таким чином, британці зможуть не брати участі у виборах депутатів Європарламенту, запланованих на кінець травня. Перенесення "Брекзиту" на будь-яку з дат після виборів неможливий, відзначили в Брюсселі.

Для отримання відстрочки Сполученому Королівству необхідно виконати низку умов. Зокрема, члени Палати громад британського парламенту повинні схвалити угоду між Лондоном і Брюсселем про порядок виходу королівства з ЄС. Учасники саміту знову підкреслили, що угода не може бути переглянута.

Нагадаємо, раніше прем'єр-міністр Тереза Мей заявила, що Великобританія направила ЄС офіційний запит про відкладення виходу країни зі спільноти до 30 червня. У листі вона також заявила про намір висунути нові пропозиції щодо захисту внутрішнього ринку Британії в світлі виходу з ЄС.

Координатор Європейського парламенту з Brexit Гі Верхофстадт заявив, що Європарламент вважає неможливим надання відстрочки щодо виходу Британії з ЄС після 23 травня. Єврокомісія виступає або за проведення "Брекзиту" до цього терміну, або за довгострокове перенесення цієї процедури.

Голова Європейського парламенту Антоніо Таяні заявив, що "Брекзит" може бути відкладений максимум до 18 квітня.

Водночас у четвер, 21 березня, петиція супротивників "Брекзиту" з вимогою залишити Сполучене Королівство в ЄС, розміщена на сайті британського парламенту, за кілька годин набрала більше мільйона голосів. Ініціатива подолала поріг в 100 тисяч голосів, необхідний для її винесення на обговорення депутатів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram