ГоловнаСвіт

Дерипаска подав до суду на Мінфін США через санкції

Російський мільярдер оцінив збиток в $7,5 млрд.

Дерипаска подав до суду на Мінфін США через санкції
Фото: EPA/UPG

Російський олігарх Олег Дерипаска подав до суду проти міністерства фінансів США і керівника цього відомства Стівена Мнучіна, повідомляє Bloomberg.

У позові, поданому в суд округу Колумбія, Дерипаска вимагає зняти введені проти нього санкції і прибрати своє ім'я з "кремлівської доповіді". На думку позивача, те, як ввели обмеження проти нього, суперечить конституції США.

У документі олігарх називає себе "жертвою" політичної боротьби і оцінює втрати, які він поніс з моменту введення санкцій, в $7,5 млрд, або 81% свого стану через санкції. Санкції привели до "повного знищення багатства і репутації Дерипаски і позбавили його "коштів для існування", йдеться в документі.

Ще він хоче отримати докази звинувачень, за якими його включили в санкційні списки, а також вимагає визначення слова "олігарх". Дерипаску цікавлять критерії, за якими він підпадає під це поняття.

Після введення американських санкцій Дерипаска вимушено продав контрольний пакет в фірмах "Русал" і En +. Це було умовою збереження доступу компаній до американського ринку. В січні 2019 США зняли санкції з компаній Дерипаски.

6 квітня 2018 року Мінфін США ввів санкції проти Дерипаски через ймовірне втручання Росії у вибори президента США в 2016 році. Разом з ним в списку опинилися ще 23 росіян, зокрема, бізнесмен Віктор Вексельберг, голова ВТБ Андрій Костін, голова Газпромбанка Андрій Акімов і інші.

Ім'я російського мільярдера фігурувало в розслідуванні втручання Росії в президентські вибори в США. З'ясувалося, що зараз вже засуджений за шахрайство та ухиляння від податків екс-радник Трампа Пол Манафорт працював на Дерипаску, а з бізнесменом контактував через Костянтина Килимника. У США його пов'язують з російською розвідкою.


Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram