ГоловнаСвіт

Влада Іспанії визначилася з датою перепоховання диктатора Франко

Останки іспанського правителя заберуть із Долини полеглих.

Влада Іспанії визначилася з датою перепоховання диктатора Франко
Долина Павших
Фото: EPA/UPG

10 червня в Іспанії відбудеться ексгумація та перепоховання останків диктатора Франсиско Франко, який правив Іспанією з 1939 по 1975 рік.

Про це сказала віце-прем'єр-міністр Іспанії Кармен Кальво Пойято, пише іспанська The Local.

Прах Франко поховають у пантеоні Мінгоррубіо в королівській резиденції Ель Пардо.

Зараз Франко покоїться в Долині полеглих, величезному меморіальному комплексі під Мадридом. Під час його будівництва використовувалася праця в'язнів, а після відкриття комплексу 1959 року там поховали майже 34 тисячі жертв Громадянської війни - переважно тих, хто воював на боці Франко, а не на боці республіканців.

Останки Франко в Долині полеглих лежать у спеціально побудованому для диктатора мавзолеї під вівтарем базиліки, а комплекс часто використовують для своїх заходів послідовники Франко, серед яких багато націоналістів і навіть нацистів - незважаючи на те, що це забороняє робити закон про історичну пам'ять.

Родичі Франко були проти ексгумації та згодні на перепоховання тільки в сімейному склепі собору Альмудена в центрі Мадрида. Однак іспанський уряд відмовився задовольнити це прохання, тому що це створило б великі проблеми правоохоронним органам, оскільки собор розташований поруч із Королівським палацом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram