ГоловнаСвіт

ЄС закриває повітряний простір для двох моделей Boeing через авіакатастрофу в Ефіопії

Безпека - перш за все.

ЄС закриває повітряний простір для двох моделей Boeing через авіакатастрофу в Ефіопії
Фото: www.aviationspectator.com

Після аварії літака авіакомпанії Ethiopian Airlines, що летів з Аддіс-Абеби в Найробі, Європейське агентство з авіаційної безпеки (EASA) своєю директивою тимчасово призупиняє польоти Boeing 737 Max 8 і Max 9 в ЄС.

Друга директива агентства закриває повітряний простір Євросоюзу для авіалайнерів цих моделей, що використовуються третіми країнами.

Обидва документи набувають чинності у вівторок, 12 березня, о 19:00 за всесвітнім координованим часом (21:00 за Києвом), передає DW.

Раніше рішення закрити свій повітряний простір для літаків 737 Max 8 американського концерну ухвалила авіаційна влада Німеччини, Австрії, Бельгії, Великобританії, Ірландії, Італії, Нідерландів і Франції. "Безпека -  перш за все", - наголосив міністр транспорту ФРН Андреас Шойєр.

Своєю чергою, німецько-британська авіакомпанія Tuifly, що належить туристичному концерну TUI, вирішила тимчасово відмовитися від експлуатації Boeing 737 Max 8. Раніше аналогічне рішення ухвалили Ethiopian Airlines, Aeromexico, Icelandair, Norwegian і Turkish Airlines.

За день до цього федеральне управління цивільної авіації США вимагає від американського концерну модернізувати автоматику повітряних суден. У відповідь представники Boeing заявили, що нове програмне забезпечення буде встановлено на всіх пасажирських літаках Boeing 737 MAX найближчими тижнями. За даними концерну, з 2017 року випущено 370 літаків цього типу, які використовують 47 авіакомпаній по всьому світу. Boeing "повністю впевнений в безпеці 737 Max", наголошується в заяві концерну.

Літак Boeing 737 Max 8 впав незабаром після вильоту зі столиці Ефіопії 10 березня. Загинули всі 149 пасажирів і 8 членів екіпажу. Через авіакатастрофу Китай, Індонезія та Сінгапур призупинили використання літаків цього типу.

У жовтні 2018 року в Індонезії зазнав аварії літак того самого типу. Повітряне судно індонезійської авіакомпанії Lion Air летіло з Джакарти в Панкалпінанг, зв'язок з літаком був втрачений через 13 хвилин після зльоту. На борту перебував 181 пасажир і 8 членів екіпажу.

Раніше компанія Boeing скасувала призначену на 13 березня презентацію нових літаків модельного ряду BBJ-777X.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram