ГоловнаСвіт

Колишнього президента Південної Кореї судять за наклеп

Чон Ду Хван у 1996 році був засуджений до смертної кари за держзраду і хабарництво, але пізніше його помилували.

Колишнього президента Південної Кореї судять за наклеп
Бывшего президента Южной Кореи судят за клевету

У Південній Кореї судять колишнього голову держави Чон Ду Хвана за звинуваченням у наклепі на учасників демократичного руху.

Про це повідомляє радіо KBS.

"88-річний Чон Ду Хван, який з 1980-го по 1988 рік був президентом ПК, постав у понеділок перед судом за звинуваченням у наклепі на учасників демократичного руху в місті Кванджу в травні 1980 року", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що Чон Ду Хван у своїх мемуарах назвав "брехуном" нині покійного католицького священика Чо Піо, який стверджував, що став свідком розстрілу з вертольотів учасників "Руху за демократію 18 травня" в Кванджу. Родичі священика подали позов, який було прийнято в травні минулого року.

Суду належить встановити достовірність мемуарів екс-президента в тій частині, де він стверджує, що вогонь по мітингувальниках з вертольота не вели. Минулого року спеціальна комісія дійшла висновку, що військові розстрілювали з вертольота учасників демонстрацій.

У разі визнання Чон Ду Хвана винуватим його можуть засудити до двох років тюремного ув'язнення або штрафу в розмірі до 5 млн вон ($4400).

У 1996 році його засудили до смертної кари за державну зраду та хабарництво. Верховний суд Кореї замінив вирок на довічне ув'язнення, проте згодом Чон Ду Хван помилували указом президента.

Нагадаємо, торік суд у Сеулі засудив до 15 років тюремного ув'язнення колишнього президента Південної Кореї Лі Мен Бака, визнавши його винуватим в отриманні хабарів, розтраті та зловживанні владою.

Лі Мен Бак став четвертим президентом Південної Кореї, якого засудили до тюремного ув'язнення. У квітні 2018 року суд засудив до 24 років в'язниці Пак Кин Хе, яка керувала країною в 2013-2017 роках. У 1996 році були засуджені Чон Ду Хван і його наступник на посту президента Ро Де У.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram