ГоловнаСвіт

Польща, Угорщина і Чехія відзначили 20-річчя приєднання до НАТО

НАТО і ЄС стали основою безпеки і добробуту країн регіону.

Польща, Угорщина і Чехія відзначили 20-річчя приєднання до НАТО
Фото: EPA/UPG

Польща, Угорщина і Чехія спільно відзначили 20-річчя приєднання до Північноатлантичного Альянсу (НАТО).

Про це повідомляє "Укрінформ".

"Немає іншої такої сили в глобальній архітектурі безпеки, як Північноатлантичний альянс. Ця Організація має певну унікальну рису, яка приваблює всі демократії, створює спільну оборону, не обмежуючи навіть мінімально суверенітет окремих країн-членів", - заявив голова польського уряду Матеуш Моравецький.

Він підкреслив, що НАТО зараз уміло адаптується до мінливих умов безпеки. За його словами, сьогодні міжнародний контекст безпеки є дуже вимогливим.

"Війна на сході України об'єднує традиційну військову загрозу з гібридними методами боротьби. Утримується також нестабільність на південному фланзі НАТО, зменшується загроза з боку міжнародного тероризму, а також додаються кіберзагрози", - зазначив Моравецький.

Голова чеського уряду Андрей Бабиш підкреслив, що за останні 20 років НАТО стало фундаментом безпеки і оборонних можливостей багатьох країн Центрально-Східної Європи.

Прем'єр-міністр Словаччини Петер Пеллегріні підкреслив, що НАТО і ЄС стали основою безпеки і добробуту країн регіону. За його словами, зараз потрібно зміцнювати Альянс і шукати спільні відповіді на всілякі загрози.

Голова угорського уряду Віктор Орбан зазначив, що зараз роль НАТО зростає у світлі нестабільної ситуації в регіоні і у світі.

Нагадаємо, 12 березня 1999 року в НАТО вступили Польща, Чехія та Угорщина. Словаччина приєдналася до Альянсу разом з групою інших країн 2004 року. 22 листопада минулого року Верховна Рада України проголосувала за те, щоб прописати в Конституції курс країни на набуття повноправного членства в ЄС і НАТО, а також виключити з неї норму про можливість оренди іноземною державою військових баз в Україні. 7 лютого Рада включила в Конституцію курс на членство в ЄС і НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram