ГоловнаСвіт

Праві істотно посилять свою присутність у Європарламенті, - соцопитування

Консерватори й соціал-демократи втрачають свою популярність.

Праві істотно посилять свою присутність у Європарламенті, - соцопитування
Фото: EPA/UPG

Правопопулістська депутатська група "Європа націй і свобод" (ЄНС) може подвоїти свою присутність у Європарламенті за підсумками виборів у травні 2019 року.

Про це пише "Німецька хвиля" з посиланням на соцопитування, проведене на замовлення газети Bild. Дослідження, у якому взяли участь понад 9 тисяч осіб із шести європейських країн, провели соціологічні інститути Insa (в Німеччині та Австрії), Ifop (у Франції), SWG (Італії), IBRIS (у Польщі), і SigmaDos (в Іспанії).

У трьох країнах правопопулістські партії отримали найбільшу підтримку респондентів. Так, за французьке "Національне об'єднання" (колишня назва "Національний фронт"), очолюване Марін Ле Пен, готові проголосувати на виборах у Європарламент 23% опитаних, за італійську "Лігу" - 33,4%, а за польську керівну партію "Закон і справедливість" Ярослава Качинського - 42%. Австрійська партія свободи з підтримкою 24% респондентів опинилася у своїй країні на третьому місці.

Депутати всіх цих партій, крім "Закону і справедливості", входять до складу ЄНС, яка тепер має 37 місць у парламенті ЄС.

Збільшити число місць у Європарламенті, згідно з опитуванням, мають шанси також Альянс лібералів і демократів за Європу (із 68 до 101) і "Європа за свободу і демократію" (із 41 до 42).

Решта п'ять фракцій, як з'ясували соціологи, навпаки, втрачають популярність. Так, правоцентристська Європейська народна партія (ЄНП) може отримати 174 мандати (мінус 43 місця), Прогресивний альянс соціалістів і демократів - 141 мандат (на 45 місць менше, ніж зараз), "Європейські консерватори і реформісти" і "Європейські об'єднані ліві" - по 51 мандату (мінус 24 і одне місце відповідно), фракція "зелених" - 44 мандати (мінус 8 місць).

Вибори до Європарламенту відбудуться в країнах Євросоюзу з 23 по 26 травня 2019 року.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram