ГоловнаСвіт

Друга Путіна звинуватили в причетності до відмивання багатомільйонних сум

На рахунки віолончеліста Сергія Ролдугіна були перераховані десятки мільйонів доларів за схемою "Тройка-пральня".

Друга Путіна звинуватили в причетності до відмивання багатомільйонних сум
Фото: EPA/UPG

Російський віолончеліст Сергій Ролдугін, який є другом президента РФ Володимира Путіна, брав участь у схемі відмивання грошей "Тройка-пральня", створеної за участю великого інвестиційного банку "Тройка Диалог".

Про це повідомили в понеділок, 4 березня, журналісти міжнародного проекту з розслідування організованої злочинності та корупції (OCCRP), у розпорядженні яких опинилися відповідні банківські документи.

За даними OCCRP, схема "Тройка-пральня" дозволяла корупціонерам і людям, пов'язаним з організованою злочинністю, протягом багатьох років ухилятися від сплати податків і приховувати їхнє майно за кордоном, пише Німецька хвиля.

У середині 2000-х років банк "Тройка Диалог", очолюваний бізнесменом Рубеном Варданяном, створив мережу з 76 підставних офшорних компаній, які мали рахунки в банках на території ЄС, зокрема в литовських банках Snoras і Ukio, пишуть розслідувачі.

Власниками рахунків були підставні особи, такі як сезонні робітники з Вірменії. На їхні рахунки регулярно перераховували великі суми, зазвичай, у вигляді оплати за неіснуючі товари або послуги. За інформацією німецької газети "Süddeutsche Zeitung", що брала участь у розслідуванні OCCRP, здебільшого йшлося про гроші компаній, які фігурували в кримінальних справах про відмивання або нелегальне виведення коштів з Росії.

На гроші, що перераховуються підставним фірмам, купувалася нерухомість в Іспанії, Великобританії і Чорногорії, оплачувалася освіта в приватних школах або лікування в приватних клініках, а також купівля літаків, яхт і предметів мистецтва.

Імовірно "Тройка-пральня" також використовувалася для відмивання грошей, долю яких розслідував юрист Сергій Магнітський, що помер у 2009 році в московському СІЗО.

На доказ журналісти наводять той факт, що 130 млн доларів на підконтрольні "Тройці" офшорні рахунки перерахували ті самі компанії, які фігурували у справі про крадіжку з російського держбюджету 5,4 млрд рублів під виглядом відшкодування податку на прибуток для колишніх компаній інвестфонду Hermitage Capital.

Серед іншого журналісти встановили, що одним з одержувачів коштів з рахунків підставних фірм була благодійна організація британського принца Чарльза. Проте бюро спадкоємця британського престолу відповіло на запит газети The Guardian, що "благодійна організація принца Уельського ухвалює всі рішення про збір коштів на її діяльність, незалежно від самого принца".

Ще одна публічна громадська фігура, пов'язана з махінаціями "Тройки-пральні", - відомий музикант Сергій Ролдугін. Журналісти OCCRP стверджують, що структури Ролдугіна, такі як компанія International Media Overseas, укладали з офшорними фірмами "Тройки" стандартні договори купівлі-продажу цінних паперів, зокрема акцій "Роснефти". Після того як договори "не виконувалися вчасно" , компанії Ролдугіна отримували компенсації в розмірі сотень тисяч доларів.

Якщо вірити банківським документам, які опинилися в розпорядженні OCCRP, на рахунки компаній Ролдугіна з 2007 по 2010 роки були перераховані загалом 69 млн доларів.

Однією з підставних фірм, відкритих банком "Тройка Диалог", була компанія Meister Developers, зареєстрована на Карибських островах. Як з'ясували члени OCCRP, на її рахунки з рахунків Deutsche Bank було перераховано близько 10 млн доларів. Загальна сума переказів з Deutsche Bank на рахунки офшорних фірм "Тройки" з 2003 по 2017 роки перевищила 889 млн доларів.

Російський інвестиційний банк "Тройка Диалог" обслуговує інтереси великого бізнесу і фінансових корпорацій. З 1992 року його очолює Рубен Варданян. У 2012 році "Тройка Диалог" був проданий "Сбербанку" і отримав назву Sberbank CIB.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram