ГоловнаСвіт

ООН: у 2018 році в Афганістані від війни постраждала рекордна кількість мирних жителів

Велика частина з них - жертви терактів.

ООН: у 2018 році в Афганістані від війни постраждала рекордна кількість мирних жителів
Фото: EPA\UPG

В Афганістані у 2018 році в результаті бойових дій та терактів загинула рекордна кількість мирних жителів. Про це йдеться у звіті ООН, передає Reuters.

"Всього за минулий рік загинули понад 3800 осіб, понад 7100 були поранені. Велика частина з них - жертви вибухів, які здійснюють смертники, як правило, пов'язані з терористичним угрупуванням "Ісламська держава" або з радикальним рухом "Талібан", - йдеться в повідомленні.

Всього минулого року в Афганістані сталося не менш ніж 65 терактів, через які загинули 2200 осіб. Близько 500 мирних жителів загинули в результаті авіаударів, які завдавали США та їхні союзники.

У порівнянні з 2017 роком, кількість мирних жертв зросла на 11 відсотків.

Зазначається, що бойові дії в Афганістані минулого року загострилися - з центральним урядом воюють як таліби, так і бойовики "ІД".

Найближчим часом у Катарі пройде черговий раунд переговорів між представниками США і талібів про завершення бойових дій в Афганістані. Раніше на переговорах був вироблений проект мирного плану, проте багато деталей ще залишаються неузгодженими.

Війна в Афганістані триває майже 17 років. Ісламістський рух "Талібан" сформувався в Афганістані в 1994 році. З 1996 по 2001 правив країною, в 2003 році ООН визнала рух терористичною організацією. Таліби надали притулок Усамі бен Ладену після теракту 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку. За різними оцінками, ісламісти контролюють до 70% території Афганістану, кількість активних бойовиків організації оцінюється в 27 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram