ГоловнаСвіт

Помер герой легендарного фото "Поцілунок" з дня закінчення Другої світової

Джордж Мендонса не дожив два дні до свого 96-річчя.

Герой легендарного фотознімка, зробленого в день закінчення Другої світової війни, Джордж Мендонса (George Mendonsa) помер у США у віці 95 років, передає NBC News.

Мендонса помер в результаті інсульту в притулку для літніх людей в Мідлтауні, штат Род-Айленд. Він не дожив два дні до свого 96-річчя, повідомила його дочка Шарон Моллер.

Джордж Мендонса
Фото: nbcnews.com
Джордж Мендонса

14 серпня 1945 року на Таймс-сквер в Нью-Йорку після оголошення 33-м президентом США Гаррі Труменом про закінчення війни з Японією зібрався радісний натовп більш ніж з 2 млн осіб. 21-річна Фрідман тоді була асистентом стоматолога, просто з робочого місця разом з іншими вона вибігла на вулицю, коли почула про закінчення війни. Тієї миті до неї підійшов молодий моряк Мендонса, якого вона до цього жодного разу не зустрічала, і поцілував. Молоду пару зобразив фотограф Альфред Ейзенштадт.

Згодом це фото було передруковано в журналі Life, миттєво ставши для всіх американців символом перемоги у Другій світовій війні. Фотографія відома в усьому світі як "Поцілунок", але її справжня назва - "День перемоги над Японією на Таймс-сквер".

Сама Фрідман визнавала, що поцілунок "не був чимось романтичним", а просто спонтанним "святкуванням перемоги". Як розповідав Мендонса, у нього того дня було побачення з іншою медсестрою, Ритою Петрі, з якою він пізніше одружився.

Майже півстоліття понад 30 американців претендували на звання героїв знімка. Проте розслідування Лоуренса Веррії, оприлюднене в книзі The Kissing Sailor доводить, що на фото зображені саме Мендонса і Фрідман.

Медсестра Грета Циммер Фрідман, яку цілує на фотознімку Мендонса, померла у вересні 2016 року на 93-му році життя.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram