ГоловнаСвіт

Саміт "Вишеградської четвірки" в Єрусалимі скасовано через демарш Польщі

Ізраїль і Польща посварилися через роль поляків у Голокості.

Саміт "Вишеградської четвірки" в Єрусалимі скасовано через демарш Польщі
Исраэль Кац и Беньямин Нетаньяху
Фото: EPA/UPG

Саміт "Вишеградської четвірки" в Єрусалимі не відбудеться через скасування участі Польщі.

Про це пише Reuters з посиланням на чеське агентство CTK.

Прем'єр-міністри трьох країн "четвірки" - Угорщини, Словаччини і Чехії - приїдуть до Ізраїлю і проведуть зустрічі з лідером цієї країни, але не у форматі "Вишеградського саміту". Переговори лідерів "четвірки" можуть відбутися в другій половині 2019 року.

У неділю, 17 лютого, прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький скасував свою участь у саміті через публікацію в ізраїльських ЗМІ висловлювання Беньяміна Нетаньягу про те, що поляки співпрацювали з нацистами протягом Голокосту.

Спочатку планувалося, що голову уряду замінить міністр закордонних справ Яцек Чапутович. Але потім Польща повністю відмовилася від участі в саміті через висловлювання міністра транспорту і розвідки Ізраїлю Ісраеля Каца, призначеного 17 лютого виконувачем обов'язків міністра закордонних справ.

"Поляки співпрацювали з нацистами. Як сказав [колишній прем'єр-міністр Ізраїлю] Іцхак Шамір - вони всотували антисемітизм із молоком матері", - заявив Кац в інтерв'ю ізраїльським ЗМІ.

Посол Польщі в Ізраїлі Марек Магеровський назвав висловлювання міністра Каца про поляків "ганебним" і "расистським".

"По-справжньому дивно, що новопризначений міністр закордонних справ Ізраїлю цитує таке ганебне і расистське висловлювання. Абсолютно неприпустимо", - написав польський дипломат у твіттері.

Міжнародний саміт країн Центральної Європи ("Вишеградської групи") мав відбутися 18-19 лютого. Проведення "Вишеградського саміту" в Ізраїлі планувалося вперше в історії. В Єрусалимі надавали цій події особливого значення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram