ГоловнаСвіт

"Москва залишається головною загрозою безпеки", - міністр оборони Британії

Мюнхенська конференція з безпеки почалася різкою критикою Росії.

"Москва залишається головною загрозою безпеки", - міністр оборони Британії
Министр обороны Великобритании Гэвин Уильямсон
Фото: EPA/UPG

У перший день роботи 55-ї Мюнхенської конференції з безпеки, що відкрилася в п'ятницю, 15 лютого, прозвучала різка критика на адресу Росії, повідомляє DW.

Зокрема, міністр оборони Великобританії Гевін Вільямсон, який відкривав конференцію разом з міністром оборони Німеччини Урсулою фон дер Ляєн, заявив, що Москва залишається "загрозою нашої безпеки", оскільки її "незаконна активність не слабшає".

"Ми бачимо, наскільки безоглядно діє Росія", - заявив він.

Критикуючи Москву, міністр вказав на незаконну анексію Криму, підтримку бойовиків на Донбасі, спроби вплинути на вибори в інших державах, а також спроби Кремля перевести "війну в сіру зону" шляхом кібератак і прихованого використання військових.

Він також заявив про підтримку Києва Лондоном. "Ми не залишимо наодинці такі держави, як Україна, на які нападає Росія", - запевнив міністр оборони Великобританії.

За словами Вільямсона, гарантією безпеки залишається Північноатлантичний альянс. "НАТО сьогодні важливіший, ніж будь-коли раніше, тому що старий противник повернувся", - додав міністр.

Міністр оборони Німеччини Урсула фон дер Ляєн у виступі також підкреслила важливість Альянсу. НАТО - це "більш, ніж військовий альянс", це - "політичний альянс", зазначила вона. Особливе значення він набуває в разі "повернення конкуренції між великими світовими державами".

Форум традиційно проходить в Мюнхені в готелі Bayerischer Hof в центрі баварської столиці. Участь у форумі візьмуть понад 30 глав держав і урядів, більш як 80 міністрів закордонних справ і оборони, а також високопоставлені "особи, які приймають рішення", експерти, економісти, представники міжнародних та громадських організацій. Україну представляє президент Петро Порошенко, який виступить в панельній дискусії в суботу і проведе низку двосторонніх зустрічей.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram