ГоловнаСвіт

У Мюнхені сьогодні стартує конференція з безпеки

У ній візьмуть участь понад 30 глав держав і урядів.

У Мюнхені сьогодні стартує конференція з безпеки
Мюнхенская конфкренция в 2018 году (архив)
Фото: www.president.gov.ua

Сьогодні, 15 лютого, у німецькому Мюнхені стартує чергова, 55 за рахунком, конференція з безпеки.

Про це повідомляє "Укрінформ".

За традицією вона триватиме три дні в готелі Bayerischer Hof у центрі баварської столиці. Участь у форумі візьмуть понад 30 глав держав і урядів, більш як 80 міністрів закордонних справ і оборони, а також можновладні "особи, які приймають рішення", експерти, економісти, представники міжнародних та громадських організацій.

Україну представляє президент Петро Порошенко, який виступить у панельній дискусії в суботу і проведе низку двосторонніх зустрічей. Традиційно до Мюнхена з'їхалися й інші українські політики.

Зазначається, що Україна вже п'ятий рік є однією з важливих тем форуму.

"Україна, ймовірно, найбільше постраждала від порушення порядку гарантування безпеки після холодної війни в Європі: майже п'ять років тому Росія анексувала Крим і відтоді підтримує збройний конфлікт у східній частині країни", - йдеться в оприлюдненій напередодні відкриття конференції щорічній доповіді про безпеку.

У ній наводиться складений Міжнародною кризовою групою список 10 країн, конфлікти в яких триватимуть і 2019 року. Україна потрапила до цього списку. Згідно з даними опитування Стокгольмського інституту світових досліджень, 22% українців гадають, що ситуація в найближчі п'ять років буде погіршуватися й лише 10% - що вона покращиться, 28% вважають, що ситуація не буде кардинально змінюватися.

Учасники конференції - майже 600 чоловік - також проведуть інтенсивні дискусії про глобальні та регіональні кризи й ризики, про кібербезпеку, гонку озброєнь і контроль над озброєнням, про майбутнє НАТО і трансатлантичних відносин, ролі ЄС як гравця у сфері безпеки й оборони.

Нагадаємо, 2018 року в 54-й конференції з безпеки в Мюнхені взяли участь понад 20 керівників країн і урядів. Про її підсумки читайте в матеріалі LB.ua.      

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram