ГоловнаСвіт

Держдума РФ прийняла закон про ізоляцію Рунету в першому читанні

Він дозволить обмежувати доступ до ресурсів із забороненою інформацією не тільки за мережевими адресами, а й шляхом заборони пропуску трафіку.

Держдума РФ прийняла закон про ізоляцію Рунету в першому читанні
Госдума РФ приняла закон об изоляции Рунета
Фото: kurnyavko/Depositphotos

Держдума Росії у вівторок, 12 лютого, схвалила в першому читанні законопроект про "суверенний Інтернет", який передбачає можливість ізоляції Рунету.

За проголосували 334 депутати, 47 - проти, передає Deutsche Welle.

Як сказано в пояснювальній записці, законопроект "визначає правила маршрутизації трафіку, створює можливість для мінімізації передачі за кордон даних, якими обмінюються між собою російські користувачі, визначає транскордонні лінії зв'язку і точки обміну трафіком".

Операторів цей закон зобов'язує в певних випадках переходити до централізованого управління трафіком.

Передбачається також можливість установлення на мережах зв'язку технічних засобів, що визначають джерело трафіку, що передається. Ці засоби дозволять також обмежити доступ до ресурсів із забороненою інформацією не тільки за мережевими адресами, а й шляхом заборони пропуску трафіку.

Законопроект внесли до Держдуми РФ 14 грудня депутат Андрій Луговой і члени Ради Федерації Андрій Клішас і Людмила Бокова. На їхню думку, російському сегменту мережі загрожує Захід, зокрема США, які ухвалили національну кіберстратегію в листопаді 2018 року.

Нагадаємо, розмови про обмеження інтернету в РФ тривають уже кілька років. У серпні 2016 року газета "Коммерсант" повідомила, що Координаційний центр (КЦ) національного домену, який керує доменами .ru і .рф, може перейти під контроль держструктур. Газета "Ведомости" також писала, що Мінкомзв'язку РФ пропонує доповнити закон "Про зв'язок" статтею про регулювання російського сегменту інтернету. Однак у міністерстві спростували цю інформацію. При цьому радник президента РФ з питань інтернету Герман Клименко допустив відключення Росії від "світового інтернету".

З 1 січня 2020 року в Росії також планують ввести обов'язкову реєстрацію всіх мобільних пристроїв з виходом в інтернет.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram