ГоловнаСвіт

Європарламент заслухає заяву Федеріки Могеріні про ракетний договір

У четвер депутати проголосують за відповідною резолюцією.

Європарламент заслухає заяву Федеріки Могеріні про ракетний договір
Фото: EPA/UPG

На пленарній сесії Європарламенту, що відкрилася в Страсбурзі, мають намір заслухати заяву високого представника ЄС із закордонних справ Федеріки Могеріні "про майбутній договору про ядерні сили середньої дальності (ДРСМД) і його вплив на союз".

Про це заявила британський депутат Клер Муді, повідомляє Інтерфакс-Україна.

"Потрібно, щоб парламент зайняв чітку позицію щодо майбутнього договору про ядерні сили середньої дальності. Треба терміново прийняти резолюцію з цього питання вже на цьому тижні", - заявила вона, висуваючи пропозицію від імені фракції соціалістів.

Муді зазначила, що завдяки цьому договору була посилена безпека європейських громадян.

Голова Європарламенту Антоніо Таяні поставив пропозицію на голосування, і вона була прийнята. Він оголосив, що заяву Федеріки Могеріні Європарламент має намір заслухати в середу ввечері. У четвер депутати проголосують за відповідною резолюцією.

Нагадаємо, США призупинили свою участь в ракетному договорі з Росією через ракети 9М729. Вона здатна пролетіти понад 500 кілометрів, що суперечить ДРСМД. Російські військові стверджують, що на заводі заправляють ракету такою кількістю палива, щоб та не могла подолати 500-кілометровий кордон.

Ракета призначена для комплексу "Іскандер". Раніше Міноборони підтвердило розміщення Росією 12 "Іскандерів" на кордоні з Україною біля Краснодара.

Договір про РСМД Михайло Горбачов і Рональд Рейган підписали в грудні 1987 року. Улітку 1988 року договір набув чинності. США і СРСР зобов'язалися не виробляти, не випробовувати та не розгортати крилаті і балістичні ракети наземного базування дальністю від 500 до 5500 км.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram