ГоловнаСвіт

45 тисяч людей вийшло на демонстрацію в Мадриді проти поступок Каталонії

Іспанці звинуватили свій уряд у зраді.

Демонстранты заняли площадь Плаза-де-Колон в Мадриде
Фото: EPA/UPG
Демонстранты заняли площадь Плаза-де-Колон в Мадриде

Десятки тисяч людей з червоно-жовто-червоними іспанськими прапорами вийшли на демонстрацію в Мадриді в неділю, 10 лютого. Вони виступили проти поблажок каталонським партіями, які виступають за незалежність регіону, і закликали до дострокових виборів, пише Reuters.

"Санчеса в отставку"
Фото: EPA/UPG
"Санчеса в отставку"

Акцію, на яку прийшли близько 45 тисяч осіб, влаштували правоцентристські та крайні праві партії, що перебувають в опозиції до уряду соціаліста Педро Санчеса. Мітингувальники несли із собою плакати "Санчес - брехун" та "Іспанія не торгується і не продається".

Невдоволення опозиції пов'язано з тим, що іспанський кабмін запропонував призначити доповідача на перемовах між політичними силами з парламентським представництвом у Каталонії. Опозиція розцінила такий крок уряду як "зраду Іспанії" та закликала до проведення позачергових загальних виборів.

"Час уряду Санчеса добіг кінця", - заявив журналістам перед протестом лідер Народної партії (PP) Пабло Касадо.  

Пабло Касадо
Фото: EPA/UPG
Пабло Касадо

Санчес, який очолив уряд у червні минулого року після вотуму недовіри консерватору Маріано Рахою, має лише чверть місць у парламенті і спирається на підтримку партії Podemos, яка виступає проти жорсткої економії, а також каталонських націоналістів та інших невеликих партій.

Тепер на нього тиснуть з обох боків: віце-прем'єр-міністр Кармен Кальво раніше заявила, що перемови з Каталонією зайшли в глухий кут через позицію прихильників незалежності регіону. Вони вимагають референдуму про незалежність, але в Мадриді на цей крок не підуть.

У середу, 13 лютого, в Іспанії відбудеться важливе голосування за бюджет на 2019 рік, яке, найпевніше, буде невдалим без каталонських депутатів. Нездатність ухвалити бюджет може призвести до дострокових виборів.

Чергові вибори в Іспанії мають відбутися 2020 року.

Нагадаємо, 2017 року в Каталонії відбувся референдум про незалежність. За даними каталонської влади, понад 90 відсотків людей, що брали участь у ньому, підтримали незалежність регіону. Уряд Іспанії оголосив плебісцит незаконним, а згодом розпустив парламент і уряд Каталонії.     

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram