ГоловнаСвіт

У Білому домі не виключили повторення "шатдауна"

Попереднє припинення роботи уряду тривало рекордні 35 днів.

У Білому домі не виключили повторення "шатдауна"
Фото: EPA/UPG

Федеральному урядові США знову загрожує часткове зупинення роботи (шатдаун), якщо до кінця дня в п'ятницю не буде ухвалено рішення про продовження фінансування. Попередній шатдаун, який тривав рекордні 35 днів, завершився лише в січні.

Про це пише "Голос Америки".

У центрі дискусії, як і раніше, залишається питання про фінансування будівництва загородження на кордоні США та Мексики. Президент США Дональд Трамп вимагає виділити на ці цілі 5,7 мільярда доларів. Демократи, що перебувають в опозиції, судячи з усього, готові виділити деяку суму, але набагато менше, ніж хоче президент.

Виконувач обов'язків глави апарату Білого дому Мік Малвані заявив, виступаючи на каналі NBC News, що можливості нового шатдауна не можна виключити.

Мик Малвани
Фото: NBC News
Мик Малвани

"Президент справді вважає, що на кордоні виникла криза у сфері національної безпеки й гуманітарна криза, і він має намір щось зробити у зв'язку з цим, - додав Малвані. - Він має намір вжити усіх законних заходів, щоб захистити цю межу".

За словами Малвані, якщо Трамп не доб'ється виділення грошей у потрібному йому обсязі, він, імовірно, скаже: "Я знайду гроші в іншому місці" і скористається іншими урядовими фондами. Це рішення, напевно, буде оскаржене демократами.

Фінансову угоду, яка може запобігти шатдауну, розробляє двопартійна група із 17 законодавців.

Демократи спочатку відмовлялися виділяти будь-які кошти на стіну, але тепер законодавці, знайомі з ходом переговорів, кажуть, що опоненти Трампа, схоже, готові піти на деяке фінансування загородження на кордоні, можливо, в розмірі 2 мільярдів доларів. Вони також пропонують посилити контроль на пунктах пропуску через кордон з метою боротьби з контрабандою наркотиків і активніше використовувати безпілотники та інші технології для припинення незаконних проникнень у країну.    

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram