ГоловнаСвіт

У Росії розміщено понад 64 крилатих ракети 9М729, - ЗМІ

Раніше вважалося, що в РФ їх близько 16.

У Росії розміщено понад 64 крилатих ракети 9М729, - ЗМІ
Россия может иметь больше ракет 9М729, чем считалось ранее
Фото: informator.news

У розпорядженні Росії може перебувати щонайменше 64 крилатих ракети 9М729 (за позначенням НАТО - SSC-8). Про це німецька газета Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) пише в неділю, 10 лютого, з посиланням на співробітників неназваної спецслужби однієї із західних країн, передає DW.

За інформацією газети, ракети є не тільки в навчальному батальйоні на полігоні Капустін Яр в Астраханській області і в Камишлові Свердловської області, а також в Моздоку (Північна Осетія-Аланія) і Шуї. США вперше повідомили союзникам за Північноатлантичним альянсом про ймовірну наявність ракет у Шуї в другій половині 2018 року.

"У кожному з батальйонів є не щонайменше чотири пускові установки. На кожній з них можна розмістити чотири ракети, які можуть нести різні типи боєголовок, включаючи ядерні", - йдеться в матеріалі.

Досі вважалося, що Москва вже кілька років має понад 16 ракет 9М729. Сполучені Штати та їхні союзники за НАТО вважають це порушенням договору про РСМД, оскільки ці ракети, оснащені ядерними боєголовками, мають радіус дії від 500 км.

Нагадаємо, США призупинили свою участь у ракетному договорі з Росією через ракету 9М729. Вона здатна пролетіти понад 500 кілометрів, що суперечить ДРСМД. Російські військові стверджують, що на заводі ракету заправляють такою кількістю палива, щоб та не могла подолати 500-кілометрову межу.

Ракета призначена для комплексу "Іскандер". Раніше Міноборони підтвердило розміщення Росією 12 "Іскандерів" біля кордону з Україною біля Краснодара.

Договір про РСМД Михайло Горбачов і Рональд Рейган підписали в грудні 1987 року. Влітку 1988 року договір набув чинності. США і СРСР зобов'язалися не виробляти, не випробовувати і не розгортати крилаті і балістичні ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 км) і меншої (від 500 до 1000 км) дальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram