ГоловнаСвіт

Парламент Болгарії перевірить інформацію про спробу отруєння "Новачком" власника збройової компанії

Болгарський бізнесмен здійснював постачання зброї в Україну.

Парламент Болгарії перевірить інформацію про спробу отруєння "Новачком" власника збройової компанії
Емельян Гебрев
Фото: svoboda.org

Комісія з контролю за діяльністю спецслужб парламенту Болгарії проведе слухання після публікації інформації про спробу отруєння болгарського підприємця, власника збройової компанії "Емко" Еміліана Гебрева. Про це пише Укрінформ.

Керівник фракції ГЕРБ Цветан Цветанов заявив, що слухання пройдуть у четвер 14 лютого.

"Сподіваюся, що болгарські, британські та європейські правоохоронні структури активно працюють в рамках розслідування цього випадку", - заявив Цветанов.

Раніше британські ЗМІ повідомили про третього підозрюваного в отруєнні Скрипалів - офіцера російської військової розвідки під вигаданим ім'ям Сергій Федотов.

У розслідуванні The Insider і Bellingcat йдеться, що Федотов пов'язаний із замахом на болгарського підприємця, власника збройової компанії Еміліана Гебрева в 2014 році.

На запитання про те, чому він міг бути цікавим для ГРУ, Гебрев відповів журналістам, що бачить лише два можливих мотиви: його компанія здійснювала постачання зброї в Україну, а також Росія могла претендувати на збройовий завод, що перебував під контролем його компанії.

За висновком Bellingcat, Федотов, у випадку замаху на Гебрева, вів себе за тією самою схемою, що і у випадку з отруєнням Скрипалів: він прилетів у Софію з Москви за два дні до ймовірного нападу на болгарського бізнесмена і повернувся в Росію не за зворотним квитком, а через Стамбул. Після замаху на Скрипалів Федотов теж повернувся в Росію не зворотним рейсом, а через іншу європейську столицю.

Болгарський бізнесмен Гебрев у квітні 2015 року був госпіталізований після того, як втратив свідомість на прийомі в Софії. Приблизно у цей же час його дорослий син і один з керівників його компанії раптово захворіли. Всі троє були госпіталізовані з симптомами важкого отруєння. Лікарі так і не встановили, що це була за отрута.

Вони звернулися за допомогою до двох провідних лабораторій, що спеціалізуються на контролі над хімічними озброєннями. Одна з них, лабораторія університету Гельсінкі, виявила сліди двох органофосфатів, які свідчили про те, що підприємця намагалися вбити нервово-паралітичною речовиною, що належить до сімейства "Новачка", як і у випадку зі Скрипалями.

Через місяць після госпіталізації стан Гебрева покращився і його виписали. Він розповів Bellingcat, що наприкінці травня знову відчув себе погано і був повторно госпіталізований. Джерела в уряді Болгарії підтвердили інформацію, що міститься в розслідуванні Bellingcat.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram