ГоловнаСвіт

Румунія намагається заблокувати свого кандидата на посаду прокурора ЄС

Лаура Кодруца Кевеші вважається фаворитом, незважаючи на протидію міністра юстиції.

Румунія намагається заблокувати свого кандидата на посаду прокурора ЄС
Фото: EPA\UPG

Міністр юстиції Румунії пообіцяв зробити все, що в його силах, щоб заблокувати відомого борця з корупцією у своїй країні - Лауру Кевеші, на нову посаду - державного прокурора ЄС.

Про це пише видання "The Gardian".

Лаура Кодруца Кевеші здобула визнання як антикорупційний лідер Румунії за її сміливі спроби викорінити хабарництво в одній з найбільш корумпованих держав-членів ЄС. Як керівник Національного антикорупційного управління, вона притягнула до кримінальної відповідальності прем'єр-міністрів, чинних і колишніх міністрів, мерів і членів парламенту до її звільнення за наказом міністра юстиції Тудорела Тоадера в липні 2018 року.

Цього тижня міністр повідомив, що ЄС не знав про "зловживання, скоєні Лаурою Кодруца Кевеші", коли вона очолювала Антикорупційне управління, і пообіцяв надіслати пояснення причини її звільнення своїм колегам-міністрам юстиції ЄС.

Коментарі Тоадера звертають увагу на повсюдну корупцію в його країні. У листопаді минулого року Європейська комісія попередила Румунію, що боротьба з корупцією йде в зворотному напрямку, наголосивши на тиску на управління. Деякі європейські дипломати вважають, що Румунія має бути піддана санкціям ЄС в галузі верховенства права, якщо уряд буде слідувати пропозиціями про амністію, щоб підчистити досьє політиків, засуджених за корупцію.

Незалежна відбіркова комісія суддів і прокурорів вважає, що Кодруца Кевеші буде найкращим кандидатом на управління новим агентством ЄС, яке буде присвячено боротьбі з транскордонними злочинами ПДВ та шахрайством проти бюджету ЄС. Лист від відбіркової комісії до Ради міністрів ЄС і Європейського парламенту, що розглядається виданням «Гардіан», ставить Кодруцу Кевеші як пріоритетний вибір, і вона випереджає французького й німецького кандидатів.

В інтерв'ю британському виданню «Гардіан» в 2015 році Кодруца Кевеші сказала, що румунський уряд завжди намагається «позбавити нас наших інструментів, щоб обмежити наші можливості розслідування».

Під її керівництвом Антикорупційне управління забезпечило засудження за зловживання службовим становищем найвпливовішого політика в Румунії Лівіу Драгня. Він є лідером соціал-демократичної партії, яка нині править Румунією з правоцентристськими лібералами, і вважається головним ініціатором з переписування законів про корупцію.

Спроби уряду скасувати кримінальну відповідальність за корупцію призвели до деяких з найбільших вуличних акцій протесту в Румунії після падіння комунізму, і послужили тривожним сигналом у Брюсселі.

Румунія, яка нині головує в ЄС, не може накласти вето на призначення європрокурора. Вибір відбіркової комісії має бути схвалений більшістю країн-членів ЄС та Європейського парламенту, що означає, що жодна країна не може заблокувати жодного кандидата.

Європейська прокуратура була створена 22 з 28 країн-членів ЄС 2017 року, включаючи Румунію. Агентство має бути запущено не пізніше як наприкінці наступного року.       

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram