ГоловнаСвіт

Північна Македонія підписала протокол про вступ до НАТО

Шлях до ЄС і НАТО відкрила угода про перейменування країни.

6 лютого в штаб-квартирі НАТО в Брюсселі відбулася церемонія підписання протоколу про приєднання Північної Македонії до Північноатлантичного альянсу.

Про це повідомив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на своїй сторінці в Twitter.

Від імені Альянсу документ підписали представники 29 країн-учасниць. Македонію представляв міністр закордонних справ Нікола Дімітров.

Тепер парламенти всіх цих країн мають ратифікувати протокол, на що може знадобитися близько року, і тоді Македонія стане повноправним членом альянсу. Першою вже через кілька днів протокол як символічний жест ратифікує Греція.

У червні 2018 року прем'єр-міністр Греції Алексіс Ціпрас і його македонський колега Зоран Заєв підписали Преспанську угоду про перейменування Македонії в Республіку Північна Македонія. 11 січня 2019 року угоду схвалив парламент у Скоп'є, а через два тижні - депутати в Афінах, що відкрило Скоп'є шлях у ЄС і НАТО.

Голосуванню в Греції передували багатотисячні протести. Їхні учасники вважають, що назва "Македонія" має застосовуватися тільки до однойменного регіону в північній частині Греції.

Раніше в Македонії пройшов референдум з питання "Чи підтримуєте ви вступ в ЄС і НАТО, погоджуючись з договором між Македонією та Грецією?". У ньому брали участь лише 37% з 1,8 млн виборців. Проте 91% тих, хто проголосував, підтримали угоду.

Суперечка про назву держави Македонія виникла в 1991 році після проголошення незалежності цієї колишньої югославської республіки. Афіни побоювалися, що в разі закріплення назви "Македонія" за сусідньою країною Скоп'є може пред'явити територіальні претензії на грецьку область. Через це офіційною назвою Македонії в ООН з 1993 року було словосполучення "Колишня югославська республіка Македонія", а Афіни блокували вступ Скоп'є до Євросоюзу та НАТО.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram