ГоловнаСвіт

Путін оголосив про "дзеркальне" призупинення участі РФ у ракетному договорі

Росія починає роботи зі створення гіперзвукової ракети наземного базування середньої дальності.

Путін оголосив про "дзеркальне" призупинення участі РФ у ракетному договорі
Путин объявил оприостановке участия РФ в ракетном договоре
Фото: EPA/UPG

Президент Росії Володимир Путін заявив про призупинення участі РФ у Договорі про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності (ДРСМД). Про це пише ТАСС.

"Ми зробимо так. Наша відповідь буде дзеркальною. Американські партнери оголосили про те, що вони призупиняють свою участь в договорі, і ми призупиняємо. Вони оголосили про те, що вони займаються НДР і НДДКР [науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, - ред.], і ми будемо робити те саме", - заявив Путін на зустрічі з міністрами оборони та закордонних справ Сергієм Шойгу і Сергієм Лавровим.

Також Путін доручив зупинити спроби ініціювати переговори з питання ДРСМД, зазначивши, що пропозиції Росії "залишаються на столі" і "двері відкриті для переговорів".

"Прошу обидва відомства [МЗС і Міноборони] надалі не ініціювати жодних переговорів з цього питання", - заявив Путін.

За його словами, краще почекати, "поки наші партнери [США] дозріють" для "рівноправного змістовного діалогу".

Путін також підтримав пропозицію глави Міноборони РФ Сергія Шойгу про початок робіт зі створення гіперзвукової ракети наземного базування середньої дальності.

Нагадаємо, вчора США призупинили свою участь у ракетному договорі з Росією. Сполучені Штати вимагають від Росії знищення крилатої ракети наземного базування SSC-8 (9M729), яка порушує ДРСМД.

Ця ракета призначена для комплексу "Іскандер". Претензії до неї полягають в тому, що вона здатна літати на відстань понад 500 кілометрів, що суперечить ДРСМД. Російські військові стверджують, що на заводі ракету заправляють такою кількістю палива, щоб та не могла подолати 500-кілометрову межу.

Договір про РСМД Михайло Горбачов і Рональд Рейган підписали в грудні 1987 року. Влітку 1988 року договір набув чинності. США і СРСР зобов'язалися не виробляти, не випробовувати і не розгортати крилаті і балістичні ракети наземного базування середньої (від 1000 до 5500 км) і меншої (від 500 до 1000 км) дальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram