ГоловнаСвіт

Парламент Греції ратифікував договір про перейменування Македонії

Дві країни врегулювали 27-річну суперечку навколо назви Македонії.

Парламент Греції ратифікував договір про перейменування Македонії
Фото: EPA/UPG

Грецький парламент 25 січня ратифікував договір з Колишньою югославською Республікою Македонія про перейменування цієї країни в Північну Македонію.

За ратифікацію проголосували 153 депутати, проти - 146, пише ekathimerini.com.

Спікер парламенту Нікос Вутсіс назвав це голосування "історичним" і зауважив, що засідання, яке передувало йому, тривало понад 38 годин.

Угода, яку було підписано в червні 2018 року, покладе край 27-річній суперечці між двома країнами.

Ситуація навколо назви цієї колишньої югославської республіки перешкоджала зближенню Македонії з ЄС і НАТО, оскільки проти назви Республіка Македонія виступала Греція, одна з областей якої також називається Македонією. В силу цього після розпаду Соціалістичної Федеративної Республіки Югославії Македонія була прийнята в ООН під назвою Колишня Югославська Республіка Македонія, а на грецьких картах вона називалася Скопія - за назвою столиці країни Скоп'є.

17 червня минулого року Греція і Македонія підписали в грецькому місті Преспесе угоду про перейменування Македонії в Республіку Північна Македонія. Ці домовленості поклали край багаторічним суперечкам про назву Македонії і відкрили їй двері в НАТО і Євросоюз.

30 вересня в Македонії пройшов референдум з питання про затвердження угоди, проте був визнаний таким, що не відбувся, через низьку явку виборців. Однак плебісцит носив рекомендаційний характер, і потім питання про перейменування країни і внесення відповідних поправок до Конституції було винесено на розгляд парламентаріїв.

11 січня македонський парламент схвалив внесення поправок у Конституцію, якими передбачено зміну назви країни на Республіку Північна Македонія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram