ГоловнаСвіт

У Чехії судять за тероризм двох громадян, які воювали на Донбасі на боці бойовиків

У Чехії судять за тероризм двох громадян, які воювали на Донбасі.

У Чехії судять за тероризм двох громадян, які воювали на Донбасі на боці бойовиків
​В Чехии судят за терроризм двух граждан, воевавших на Донбассе
Фото: denikn.cz

Прокуратура Чехії висунула звинувачення в тероризмі двом громадянам країни, які воювали проти Збройних сил України на Донбасі.

Про це повідомила прес-служба посольства з посиланням на чеські ЗМІ.

Триває судовий розгляд.

Посол України Євген Перебийніс заявив, що позитивно оцінює такі дії чеських правоохоронців.

"Нам відомо про те, що чеські правоохоронні органи мають у своєму провадженні справи стосовно низки громадян Чеської Республіки, які брали участь у бойових діях на боці російських окупаційних сил на Донбасі. Звичайно, ми це оцінюємо позитивно. Особливо ми вітаємо той факт, що чеські правоохоронці називають речі своїми іменами, зокрема, в кваліфікації цих злочинів. Думаю, що притягнення таких осіб до відповідальності та висвітлення цих фактів у ЗМІ є надзвичайно важливим для запобігання нових жертв російської пропаганди", - сказав він.

Як уточнює "Радіо Свобода", одному громадянину було пред'явлено звинувачення в тероризмі ще в лютому минулого року. У разі засудження йому загрожує від 5 до 15 років в'язниці. Однак він досі перебуває на волі, оскільки, за словами представника прокуратури, "високий термін покарання не є підставою для утримання людини під вартою". Стосовно іншого обвинуваченого також триває розслідування.

Нагадаємо, в 2017 році суд Британії вперше визнав громадянина країни Бенджаміна Стімсона, який воював на Донбасі на боці бойовиків, винуватим у терористичній діяльності і засудив його до п'яти років і чотирьох місяців в'язниці.

У 2015 році житель Казахстану отримав три роки в'язниці за участь у війні на Донбасі. Його було засуджено за участь в іноземних збройних конфліктах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram