ГоловнаСвіт

Лідер опозиції Венесуели оголосив себе президентом

Трамп офіційно визнав Гуаїдо в.о. глави держави.

Лідер опозиції Венесуели оголосив себе президентом
Лидер оппозиции Венесуэлы Хуан Гуаидо
Фото: twitter.com/AsambleaVE

Глава Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуаїдо оголосив себе тимчасовим виконувачем обов'язків президента країни і склав присягу.

Виступаючи перед учасниками багатотисячного мітингу в Каракасі, Гуаїдо заявив, що бере на себе президентські обов'язки, щоб "домогтися закінчення узурпації влади, сформувати перехідний уряд і провести чесні вибори".

Президент США Дональд Трамп випустив заяву, в якій офіційно визнав Гуаїдо в.о. глави держави, передає ВВС.

Трамп назвав Ніколаса Мадуро нелегітимним президентом і заявив, що парламент країни - це єдина легітимна гілка влади, законно обрана народом Венесуели.

Водночас Верховний суд Венесуели оголосив про початок кримінального розслідування щодо опозиційного парламенту країни.

У Венесуелі третій день тривають протестні акції. Як повідомляє місцева поліція і неурядові організації, під час демонстрацій в ніч на середу загинули щонайменше чотири людини.

Повідомляється, що серед загиблих - 16-річний підліток, який отримав смертельне вогнепальне поранення під час однієї з демонстрацій в ніч на середу.

Нова хвиля протестів у Венесуелі розпочалася в понеділок, коли міністерство оборони країни повідомило про невдалу спробу військового заколоту в столиці Каракасі.

Влада країни повідомила про арешт 27 осіб у справі про спробу повстання.

Одним з головних ініціаторів протестних акцій став Хуан Гуаїдо. Він обійняв посаду глави Національної асамблеї на початку січня і активно закликає до відсторонення від влади нинішнього президента Венесуели Ніколаса Мадуро.

Мадуро здобув перемогу на виборах президента Венесуели в травні минулого року. Для нього це вже другий президентський термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram